Regionernes nye ambulance: VW Crafter

De godt 60 ambulancer, som Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Hovedstaden skal indkøbe i de kommende år, bliver opbygget på VW Crafter 2.0 TDI AUT8 chassiser. Størstedelen af ambulancerne skal leveres til Ambulance Syd, men Region Midtjylland og Region Hovedstaden får også et mindre antal ambulancer i forbindelse med hjemtagning af ambulancekørsel.

Region Syddanmark, Region Midtjylland og Region Hovedstaden har efter et udbud indgået en ny rammeaftale med Skandinavisk Motor Co.

Aftalen gælder i første omgang køb af 55 ambulancer til Region Syddanmark med levering i perioden 2019-2021, fem ambulancer til Region Midtjylland i 2019 og tre ambulancer til Region Hovedstaden i 2019. Der er dog tale om en tre-årig rammeaftale, hvorigennem regionerne løbende kan indkøbe flere køretøjer. Rammeaftalen kan forlænges med et år. Region Sjælland og Region Nordjylland kan benytte rammeaftalen til indkøb af ambulancer, hvis de ønsker det.

Har ønsket at optimere sikkerheden

Den valgte ambulance er en VW Crafter 2.0 TDI AUT8. Køretøjet har 177 HK og en tophastighed på 165 km/t. Sikkerhed har været et stort tema for udvælgelsen af køretøjet, og de nye Crafter-ambulancer har meget at byde på inden for dette område, bl.a. cyklistkamera, adaptiv fartpilot og indbygget frontassistent, der advarer om mulige kollisioner.

”Ambulancer kører hurtigt og ofte i tæt trafik. Derfor har vi et ansvar for at optimere sikkerheden omkring køretøjet så meget som muligt – både for patienternes, men også vores medarbejderes skyld. Og den sikkerhed får vi med den nye aftale”, siger Steen Schougaard Christensen, som er direktør for Ambulance Syd, Region Syddanmarks eget ambulanceselskab.

Fokus på arbejdsmiljøet

Også arbejdsmiljø har været en høj prioritet. I de nye ambulancer bliver det således muligt at sikre både ergonomiske sæder og elektriske bårelejer, så ambulancepersonalet ikke selv skal hæve og sænke båren manuelt. Dette inkluderes uden at gå på kompromis med støj- og varmeisolering samt en fleksibel indretning af ambulancens behandlingsplads, som har været et centralt fokuspunkt under udbuddet.

”Det er afgørende, at bårerummet i ambulancen fungerer godt. Bårerummet er de sundhedsfaglige medarbejderes arbejdsplads, og det skal være indrettet, så de har gode arbejdsforhold og dermed kan koncentrere sig om behandlingen af patienten”, siger Per Sabro Nielsen, der er lægefaglig direktør ved Region Midtjyllands Præhospital.

Da regionerne nu får samme rammer for den præhospitale behandling, åbner den fælles rammeaftale op for et endnu tættere og mere fleksibelt samarbejde om ambulancerne mellem regionerne.

”Vi er glade for det fælles ambulanceudbud, da vi har fundet en god løsning for både patienter og ambulancepersonale, som tilmed sikrer en effektiv brug af ressourcer i sundhedsvæsenet”, siger Charlotte Barfod, der er konstitueret enhedschef ved Region Hovedstadens Akutberedskab.

Annonce