Sveriges næststørste ambulanceoperatør afskaffer døgnvagten

I løbet af efteråret vil det være slut med døgnvagt som vagtform hos Sveriges næststørste ambulanceoperatør, Sirius Humanum, der blandt andet står for størstedelen af ambulancekørslen i Skåne. Sirius Humanum har den seneste tid mistet mange ambulancesygeplejersker, som ikke vil arbejde på døgnvagt, og selskabet konkluderer nu selv, at døgnvagt påvirker både patientsikkerheden, arbejdsmiljøet og medarbejdernes sikkerhed negativt – og derfor overgår selskabet nu til effektive vagter.

Sirius Humanum er en forholdsvis ny operatør på det svenske marked for ambulancekørsel, men selskabet er på kort tid vokset til at være den næststørste operatør – kun overgået af Falcks svenske datterselskab.

Det er især i Skåne, at Sirius Humanum i dag har problemer med døgnvagten. Her overtog selskabet nemlig – efter en udbudsrunde – en stor del af den ambulancekørsel, som Region Skåne hidtil selv havde stået for. I regionens egen ambulancetjeneste anvendtes imidlertid ikke døgnvagt, og overgangen til Sirius Humanums døgnvagt har fået mange af de ambulancesygeplejersker, som Sirius overtog fra regionen, til at forlade selskabet. Alene i august måtte Sirius Humanum således sige farvel til 20 ambulancesygeplejersker, og det giver store udgifter til uddannelse af nye medarbejdere og udløst en hård lønkonkurrence med Falck.

Men nu siger Sirius Humanum altså stop og afskaffer døgnvagten. Selskabet henviser selv til, at arbejdspresset er øget kraftigt de seneste 10 år, og at det har sat døgnvagten under pres. Ifølge Sirius Humanum har døgnvagten en negativ indvirkning på patientsikkerheden, arbejdsmiljøet og medarbejdernes sikkerhed – og derfor passer døgnvagten ikke ind i en moderne ambulancetjeneste.

”Vi ønsker, at vores medarbejdere skal have de bedst mulige forudsætninger for at være veludhvilede og kunne udføre deres arbejde hurtigt og effektivt. Derfor afskaffer vi i løbet af efteråret døgnvagten og sikrer, at vores medarbejdere får mindst 11 timers hvile i døgnet. Udover at vores medarbejdere dermed vil få et bedre arbejdsmiljø, så vil patientsikkerheden også blive øget”, siger Karl Dingertz, der er chef for Sirius Humanums ambulanceaktiviteter.

I Skåne, hvor Sirius Humanum har 17 stationer, afskaffes døgnvagten senest den 28. november 2011. Det samme gælder for de fire stationer i Östergötland, mens stationerne i Stockholm – hvor Sirius Humanums kontrakt ophører i februar 2012 – afskaffer døgnvagten allerede den 1. oktober.

Annonce