Udskældt ambulancefirma: Der vil blive rettet op på tingene

Ambulancefirmaet Ignis Et Aqua har været udsat for hård kritik fra Sundhedsstyrelsen og senest også fra en tidligere medarbejdere, der stod frem i en TV-udsendelse. Men firmaet understreger nu, at man er i aktiv dialog med Sundhedsstyrelsen, og at der først vil blive kørt ambulancekørsel igen, når standarden er på niveau med regionernes ambulancetjenester.

I en pressemeddelelse fortæller Ignis Et Aquas ejer, Steen Jensen, at firmaet er i aktiv dialog med Sundhedsstyrelsen. ”Vi vil gerne slå fast, at patientsikkerhed selvfølgelig er noget, der skal være i orden. Når der er taler om sundhedsfaglig virksomhed, så er det klart, at der ikke må ske fejl”, siger Steen Jensen.

”Vi er glade for, at Sundhedsstyrelsen har været så grundige i deres gennemgang af os, for det er også i vores interesse at forbedre vores procedurer, så vi sikrer, at der ikke sker fejl i fremtiden. Det er vores opfattelse, at vi skal levere en sundhedsydelse, der som minimum er af samme standard som den, der leveres af de ambulancer, der indgår i regionernes præhospitale beredskab, og derfor vil der selvfølgelig heller ikke blive kørt ambulancevirksomhed, før dette er på plads”, siger Steen Jensen.

Det er især Ignis Et Aquas indsats i forbindelse med et hjertestop på Charlottenlund Travbane, som har udløst kritikken.

”Omkring episoden på Charlottenlund Travbane kan vi kun sige, at vi har den største medfølelse med familien, og at det har påvirket os alle i firmaet dybt. Alle procedurer er nøje gennemgået i forbindelse med den aktuelle hændelse, både internt og af Sundhedsstyrelsen, med henblik på at få rettet op på uhensigtsmæssige procedurer. Det er dog væsentligt at bemærke, at Sundhedsstyrelsen i rapporten konkluderer: ’Det er dog Sundhedsstyrelsens vurdering ud fra foreliggende oplysninger, at det ikke med sikkerhed kan fastslås, at forløbet kunne være endt anderledes, hvis ambulancemandskabet havde fulgt de foreliggende instrukser’”, lyder det fra Ignis Et Aqua-ejeren.

Påstod medarbejder at være paramediciner?

I TV-udsendelsen Station 2 stod en tidligere medarbejder fra Ignis Et Aqua frem og fortalte, at han blev sendt på opgaver som ambulancebehandler uden at have den tilstrækkelige uddannelse.

”Det skal for god ordens skyld oplyses, at vedkommende over for os havde påstået at være uddannet paramediciner i militæret, hvilket fremgå af hans e-mail.  At vi ikke undersøgte grundigere, om han rent faktisk var i besiddelse af de påståede kompetencer, er en klokkeklar fejl, og noget som vi har lært af. Derfor er der også indført nye procedurer for ansættelse af personale”, siger Steen Jensen.

Ignis Et Aqua har valgt at offentliggøre en e-mail fra den pågældende medarbejder. Her beskriver han sin erfaring og kvalifikationer, men skriver ikke, at han er uddannet paramediciner. Han skriver dog, at han har følgende uddannelse:
“Sygepasser / PHTLS – (“Paramediciner” i Militæret)”

Annonce