Mange nytårsudrykninger – og flere brandfolk beskudt med fyrværkeri

Arkivfoto: Hovedstadens Beredskab

Landets brandvæsener har nytårsaften og -nat haft godt 500 udrykninger, og dermed har der været tale om et nytår, som har været mere travlt end normalt.  Indtil videre er der dog ikke meldt om egentlige storbrande, men nytårsaften blev præget af, at brandfolk i en række tilfælde blev beskudt med fyrværkeri. ”Vores brandmandskab er meget erfarne og ikke sarte, men at skulle udsættes for sådanne hændelser, mens man udfører sit arbejde, er klart over grænsen”, lyder det fra operationschefen hos Hovedstadens Beredskab.

En opgørelse fra Danske Beredskaber viser, at der på landsplan har været 435 egentlige brandudrykninger samt 177 udrykninger, der er varetaget af indsatslederen alene. Flest udrykninger havde Hovedstadens Beredskab med 144, efterfulgt af Nordjyllands Beredskab med 44 udrykninger og Østjyllands Brandvæsen med 42. Tårnby Brandvæsen havde ifølge opgørelsen ingen udrykninger, mens Bornholm og Helsingør hver havde én udrykning.

I alt har 1.750 brandfolk været i aktion nytårsaften, viser opgørelsen fra Danske Beredskaber.

Kørsler Indsatsleder Mandskab
Nordjyllands Beredskab 44 19 205
Brand & Redning MidtVest 12 0 0
Midtjysk Brand & Redning 10 9 50
Nordvestjyllands Brandvæsen 7 7 44
Østjyllands Brandvæsen 42 0 0
Sydøstjyllands Brandvæsen 17 15 102
Beredskab & Sikkerhed – Randers, Favrskov, Djursland 8 0 28
Trekantområdets Brandvæsen 28 22 145
Sydvestjysk Brandvæsen 8 8 7
Brand og Redning Sønderjylland 8 5 30
Beredskab Fyn 15 7 48
Vestsjællands Brandvæsen 16 15 87
Frederiksborg Brand og Redning 16 5 54
Nordsjællands Brandvæsen 4 4 19
Beredskab Øst 22 8 60
Hovedstadens Beredskab 124 21 694
Østsjællands Beredskab 25 15 80
Midt- og Sydsjællands Brand & Redning 9 0 0
Lolland-Falster Brandvæsen 5 5 24
Sønderborg 2 2 16
Slagelse 11 8 48
Helsingør 1 1 4
Taarnby 0 0 0
Bornholm 1 1 5
 I alt 435 177 1750

Brandfolk angrebet med fyrværkeri

En tendens fra tidligere år blev forstærket dette nytår, hvor brandfolk i en række tilfælde blev angrebet med fyrværkeri. Det gælder i særlig grad hos Hovedstadens Beredskab:

”Særligt i år var der desværre flere tilfælde, hvor vores mandskab blev beskudt med fyrværkeri under udførelse af deres arbejde. Vi har været udsat for dette tidligere – men ikke i så stor målestok som i år, hvor vi i mindst syv tilfælde blev beskudt med fyrværkeri under indsats. Vores brandmandskab er meget erfarne og ikke sarte, men at skulle udsættes for sådanne hændelser, mens man udfører sit arbejde, er klart over grænsen, og det er udtryk for en svær grad af manglende omtanke, at man kan finde på at rette fyrværkeri mod andre mennesker”, siger operationschef Kristian Næsted fra Hovedstadens Beredskab.

Også på den københavnske vestegn blev brandfolk angrebet med fyrværkeri. ”Vi opfordrer igen til at vise omtanke med fyrværkeri. Der kan ske væmmelige skader, hvis man bliver ramt af det.  Vi har indenfor kort tid oplevet flere tilfælde, hvor der er affyret fyrværkeri mod brandvæsnet, som var i færd med slukning. Det er bare ikke i orden”, skrev Københavns Vestegns Politi på Twitter. I alt fem gange måtte politiet assistere brandfolk i henholdsvis  Albertslund, Hvidovre og Taastrup, og politiet beskriver gerningsmændene som “store drenge”. Det lykkedes ikke politiet at pågribe dem.

Også i Slagelse og Aarhus blev brandvæsenet beskudt med fyrværkeri.

Flere kraftige brande

Hos landets største beredskab, Hovedstadens Beredskab, har nytåret været lidt mindre travlt end sidste år, men der var stadig 52 udrykninger til brande i containere eller bål på gaden, 13 bilbrande, samt 12 bygningsbrande.

Beredskabet havde tre større hændelser i form af en kraftig lejlighedsbrand på Genforeningspladsen, hvor to personer blev bragt til hospitalet med symptomer på røgforgiftning og mindre forbrændinger, en kraftig brand i tre containere på Holger Danskes Vej, med flere benzindunke opblussede branden, samt en kraftig brand i en grillbar på Borgbjergsvej.

”Vi havde øget vores bemanding både på alarmcentralen og brandkøretøjerne. Det øgede beredskab gjorde god gavn, vi har kunnet håndtere de mange hændelser”, fortæller operationschef Kristian Næsted.

Ved branden på Genforeningspladsen oplevede beredskabet i øvrigt an anden forhindring: ”Ulovligt parkerede biler ved gadehjørner forsinkede brandvæsnets indsats ved Genforeningspladsen. Tænk før du parkerer – i yderste konsekvens kan der være liv på spil!”, skrev beredskabet på Twitter. Brandfolkene kunne se, at der er kraftig brand i lejligheden, ligesom de havde fået melding om, at der havde været personer i lejligheden, men havde altså svært ved at nå frem med køretøjerne.

Annonce