Livløs mand i vejkant reddet af autoredder

En autoredder fra Dansk Autohjælp i Ringsted ydede natten til lørdag ved hjælp af en hjertestarter livreddende førstehjælp til en mand, der lå halvvejs ude på kørebanen på Køgevej mellem Næstved og Holme-Olstrup. Episoden fandt sted omkring kl. 00.30 natten til lørdag, hvor autoredder Morten Pedersen fra Dansk Autohjælp kom kørende på Køgevej på vej mod Holme-Olstrup, da han så en mand i starten af 40’erne ligge i vejkanten med hovedet ude på kørebanen. Han sprang ud af bilen, tilkaldte hjælp og begyndte at yde førstehjælp.

“Manden raller og har krampe, så jeg prøver først at støtte ham så godt som muligt. Jeg kan mærke, at han får hjerteflimmer og henter den hjertestarter, jeg har i bilen. Med hjælp fra den får jeg stabiliseret hans hjerterytme. Han har fortsat kramper og kaster op, da ambulancen kommer”, forklarer Morten Pedersen, der er uddannet som ambulancebehandler, men nu arbejder som autoredder på Dansk Autohjælps station i Ringsted.

Morten Pedersen kunne hurtigt konstatere, at manden ikke havde synlige skader, men han var alligevel usikker på, om der var sket en påkørsel. Der var ingen cykel eller andre køretøjer i nærheden, så manden havde tilsyneladende været på gåben. Da politiet ankom, kunne de oplyse, at manden er kendt som epileptiker.

“Omstændighederne virkede meget mystiske, da jeg ankom, fordi jeg ikke kunne se nogen grund til, at manden befandt sig alene i den tilstand på en øde landevej midt om natten. Men han har sandsynligvis fået et epileptisk anfald under en gåtur”, fortæller Morten Pedersen.

Den tilskadekomne blev af ambulancen kørt til Køge Sygehus med udrykning, da der stadig var tvivl om, hvorvidt manden var blevet påkørt og havde indre skader. Han er efterfølgende blevet stabiliseret med medicin og har det godt. Autoredderen mener dog ikke, at manden ville have klaret sig så godt, hvis ikke han havde fået hjælp.

“Hvis ikke jeg eller en anden var kommet forbi, er det ikke sikkert, at han havde overlevet. Jeg var meget glad for at have en hjertestarter i bilen, så jeg kunne afhjælpe hans hjerteflimmer, for det er ikke til at vide, hvad der ellers var sket. Han havde desuden brug for at blive støttet for at undgå at komme til skade pga. kramperne”, fortæller Morten Pedersen.’

Annonce