Advarer mod at bruge skum til underholdning

Almindeligt slukningsskum, der bruges som tumleplads for børn i badetøj, er så giftigt, at brandfolkene selv skal bære handsker og beskyttelsesbriller for at håndtere det. Det viser et datablad for skummet. Ifølge papirerne fra producentens laboratorium er skummet selv i svage koncentrationer “farligt ved indånding, hudkontakt og indtagelse”, og samtidig understreges det, at det er umuligt at ånde gennem skum­væsken.

Forrige lørdag var brug af skum tæt på at koste en 5-årig pige livet ved en havnefest ved Bønnerup Strand. “Det er vanvittigt at bruge slukningsskum som legeplads. Det er fyldt med usunde kemikalier. Men det værste er, at hvis du falder, så lukker skummet sig over dig, så kan du ikke trække vejret. Og hvis der er 30 børn samlet, kan én hurtigt forsvinde uden, at nogen opdager det”, siger Jesper Mortensen til BT. Han er medejer af DK Brandteknik, som leverer professionelt brandslukningsudstyr.

Farligheden af skummet understreges af, at det flere steder bruges til aflivning af mindre dyr. I USA har man for nylig kvalt hele stalde med sygdomsramte kyllinger og kalkuner ved at overdænge dem med skum. I Tyskland skal leg i brandskum desuden have kostet en dreng livet i 2006.

Hos Falck indførte man ­allerede for otte år siden et totalforbud mod skumfester. “Risikoen for at man kan falde og blive kvalt gør det simpelthen for farligt”, siger Bendt Trustrup, der er souschef for Falcks brandenhed i Region Øst, til BT.

Ifølge flere af sommerens byfestprogrammer, som kan findes på nettet, kan brandvæsener imidlertid ligefrem bestilles til at udlægge skum. “Det er bestemt ikke noget, vi anbefaler. Jeg mener ikke, alt slukningsskum er så farligt, men derfor skal man alligevel kun bruge det til brandslukning. Det andet må være misforstået godhed overfor festarrangørerne”, siger Jørgen Pedersen, der er beredskabschef i Aalborg og bestyrelsesmedlem i Foreningen af Kommunale Beredskabschefer.

Annonce