Brandvæsener får invitation til at rykke ud til hjertestop

Siden 2018 har tre storkøbenhavnske beredskaber haft et samarbejde med Region Hovedstaden om en First Responder-ordning, hvor brandfolk rykker ud til hjertestop. En evaluering viser, at ordningen har været en succes: I 136 tilfælde er brandfolkene nået frem før ambulancen, og i 22 tilfælde er der afgivet stød med hjertestarter inden ambulancens ankomst. Nu inviteres regionens øvrige beredskaber med i ordningen.

For at sikre borgerne en hurtig og effektiv livreddende hjælp ved hjertestop blev der i juni 2018 igangsat et samarbejde i form af et pilotprojekt mellem Hovedstadens Beredskab, Beredskab Øst, Tårnby Brandvæsen og Region Hovedstaden.

Ordningen indebærer, at der ankommer ekstra hjælp hurtigt fra brandfolk, der alle har kompetencerne til at yde professionel, livreddende førstehjælp.

Formålet har været at sikre borgerne en hurtigere hjælp ved hjertestop, samt en mere optimal udnyttelse af ressourcer og kompetencer på tværs af redningsberedskaberne og sundhedsberedskabet. Efter en ny evaluering gøres samarbejdet – også kaldet First Responder-ordningen – nu permanent.

Med First Responder-ordningen får borgerne i ordningens dækningsområde hurtigere livreddende hjælp ved hjertestop. Det fremgår af data, der viser, at i 136 tilfælde er First Responder ankommet før ambulance/akutlægebil, og at det i 22 tilfælde er registreret, at First Responder har givet stød med en hjertestarter.

Har haft 556 udrykninger

“First Responder-ordningen, der har kørt som forsøg siden juni 2018, er nu evalueret og gøres permanent efter de gode resultater. En hurtig indsats ved hjertestop er afgørende for udfaldet, og med det samarbejde der er etableret mellem Hovedstadens Beredskab, Beredskab Øst, Tårnby Brandvæsen og Region Hovedstaden, kan hjælpen i mange tilfælde komme endnu hurtigere frem. Ud af 556 tilfælde med formodet hjertestop var brandvæsnerne først fremme i 136 tilfælde, fordi de var endnu tættere på end ambulancen”, fortæller Thomas Reimann, der er vicedirektør med ansvar for ambulancedrift hos Region Hovedstadens Akutberedskab.

“I 22 tilfælde har medarbejdere fra First Responder-ordningen afgivet stød med en hjertestarter til en person med hjertestop, inden ambulancen kom frem. Netop stød med hjertestarter er én af de vigtigste faktorer i genoplivningsforsøget og skal gøres så tidligt som muligt”, siger Thomas Reimann.

Hjælper også ambulancepersonalet på andre måder

“For os i beredskaberne handler det om at hjælpe borgere i nød, derfor er vi glade for også at kunne bidrage i First Responder-ordningen. Vores medarbejdere har kompetencerne til at hjælpe på højt niveau og har erfaring fra mange uheldstyper. Vi har i forvejen en nøglerolle i forhold til nødbehandling m.v. ved større ulykker, så opgaven falder naturligt for os”, lyder det i en fælles udtalelse fra Tim Jensen, operativ chef ved Hovedstadens Beredskab, Rasmus Storgaard Petersen, beredskabsdirektør for Beredskab Øst, samt Henning Vestergaard, beredskabschef for Tårnby Brandvæsen. Og de tilføjer:

“Det er selvfølgelig vigtigst, at vi kommer hurtigt frem med hjertestarter, men i mange tilfælde har vores medarbejdere også assisteret med hjerte-lunge redning, givet ilt, foretaget lejring og hjulpet ambulancemandskabet med nedbæring af patienten og støtte til de pårørende på stedet”.

Inviterer andre beredskaber til at deltage

Står det til Thomas Reimann, bør endnu flere aktører fra Region Hovedstadens område indgå i ordningen:

“Vi glæder os over samarbejdet, og at projektet nu bliver en permanent ordning – og vi inviterer de øvrige beredskaber i Region Hovedstaden til at være med til at forbedre overlevelsen ved hjertestop. Samarbejdet om patienten med hjertestop er en gevinst først og fremmest for patienten og deres pårørende. Men det er også en klar gevinst for medarbejderne, der får flere ressourcer, kan støtte hinanden og får brugt deres kompetencer. Dette giver et tættere kendskab til hinanden, hvilket er meget værd – også i andre situationer, hvor beredskaberne samarbejder”.

Annonce