Et af Danmarks ældste brandkøretøjer er nu gået på pension

Det er et af Danmarks ældste brandkøretøjer i fuld operativ tjeneste, der nu er gået på pension. Jels Frivillige Brandværns Toyota Landcruiser fra 1979 er således blev erstattet er en helt ny VW Crafter L3. Den gamle slangetender var opbygget af de frivillige i brandværnet, og selv om den stadig er i fin stand, var den dog efterhånden også meget gammeldags, ikke mindst i forhold til arbejdsmiljøet.

Den nye slangetender hos Jels Frivillige Brandværn er identisk med et tilsvarende køretøj, der samtidigt er indsat på brandstationen i Billund.

Ved udviklingen af de nye slangetendere har funktion og arbejdsmiljø været en prioritet for TrekantBrand. Mobile pumper som dem, der er på slangetenderen, er tunge og besværlige at fremføre i uvejsomt terræn, som der ofte kan være ned til en sø eller å, der ikke nødvendigvis ligger lige ved en vej. Derfor har TrekantBrand tænkt nyt og monteret pumperne på en fjernstyret, terrængående “mover”, der kan køre i stort set alt terræn. Det øger indsættelseshastigheden, men det højner også arbejdsmiljøet betragteligt for brandfolkene. Endvidere er slangerne monteret på en stor slangerulle, så brandmandskabet undgår at skulle udlægge slangerne manuelt.

Ud over at kunne levere vandforsyning er slangetenderen også udrustet med seks mobile sprinklere, der blandt andet kan anvendes ved naturbrande eller brande i oplag.

Samme instrumentering som på nye autosprøjter

Køretøjet er en VW Crafter L3 kassevogn 2,0 TDI 8 med 177 Hk. Den har permanent 4×4, 8 gear DSG og en vægt på 4.200 kg (incl. udstyr og materiel) samt en totalvægt på 5.000 kg. Den har el-drevet slangetromle, der er placeret over bagakslen, og som med fjernbetjening kan rulle slanger ind og ud.

Pumpen er en Rosenbauer Fox 4, og instrumenteringen på pumpen er ens med de pumper, som vil blive installeret på de nye autosprøjter i TrekantBrand, hvilket letter betjeningen for mandskabet. Pumpen har automatisk ansugning og trykregulering. Den vejer 166 kg og har en vandydelse på 1.500 liter i minuttet ved 10 bars tryk.

Den fjernbetjente mover på larvefødder har en bæreevne på 170 kg.

Der medbringes 600 meter B-slange, flydesugehoved, som gør, at der kan suges vand ned til kun 10 cm vanddybde, mobilt sprinklersystem, som kan benyttes til etablering af en standsningslinje på 150 meter ved en naturbrand eller til sikring af en bygning, samt batteridrevet lysudstyr af samme mærke, som vil komme på de kommende autosprøjter.

Fotos: Ole Blædel, Jels Frivillige Brandværn

Annonce