Faglig organisation anbefaler ikke PFOS-undersøgelse af brandfolk

Brandfolk er eksponeret for potentielt titusindvis af kemiske forbindelser, og PFOS er langt fra lige så farligt som mange af de øvrige stoffer, som brandfolk omgiver sig med. Sådan lyder en ny udmelding fra Landsklubben for Deltidsansatte Brandfolk, der slår fast, at organisationen ikke anbefaler, at brandfolk generelt skal undersøges for PFOS i blodet.

Som BeredskabsInfo tidligere har omtalt, så har beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) meddelt, at der ikke kommer en undersøgelse af en eventuel sammenhæng mellem det skadelige stof PFOS – som tidligere fandtes i brandslukningsskum – og sygdom hos brandfolk. Og brandfolk vil heller ikke få tilbudt en blodprøve, som kan vise, om de har PFOS i blodet – medmindre de selv vælger at opsøge egen læge.

Det har givet anledning til debat, ikke mindst efter at flere brandfolk efterfølgende er blevet afvist hos egen læge eller har fået at vide, at de selv skal betale omkring 2.000 kr. for at blive testet for PFOS.

Giver ikke mening at måle i dag

Hos deltidsbrandfolkenes faglige organisation, Landsklubben for Deltidsansatte Brandfolk (LFDB), mener man imidlertid ikke, at der er behov for generelle undersøgelser. ”LFDB anbefaler IKKE at brandfolk generelt skal undersøges for PFOS i blodet, men det er selvfølgelig op til den enkelte at kontakte egen læge, hvis man er bekymret”, skriver LFDB.

LFDB henviser til, at brandfolk er eksponeret for potentielt titusindvis af kemiske forbindelser. ”PFOS er tidligere målt i øgede niveauer hos brandfolk, men de udgør ikke en almindelig eksponering og er langt fra lige så farlige, som mange af de øvrige stoffer, som brandfolk omgiver sig med. Idet de store mængder af PFOS er udfaset for mange år siden, ligger brandmændenes udsættelse for PFOS mange år tilbage. Da halveringstiden for PFOS typisk er 3-5 år, giver det ikke mening nu at måle PFOS i blodet på brandmænd, medmindre det er som en del af forskning”, fastslår LFDB.

”Er du bekymret for at have fået helbredspåvirkning ved at have været udsat for fluorstoffer, anbefales det at drøfte det med egen læge. Egen læge kan tjekke almindelige blodprøver i form af kolesteroltal og fedtstoffer, stofskiftetal, levertal, nyretal og langtidsblodsukker samt måling af blodtrykket. Hvis de tal er påvirket, behøver det ikke skyldes fluorstoffer (da f.eks. forhøjet kolesterol er hyppigt i befolkningen), men til gengæld er det alle ting, som kan behandles/skal følges”, slutter LFDB.

Annonce