Helsingør overvejer at skifte beredskab efter strid med nabokommuner

Brandstationen i Helsingør. Arkivfoto

En stadigt mere bitter strid mellem ejerkommunerne bag Nordsjællands Brandvæsen ender måske med, at Helsingør Kommune forlader beredskabet til fordel for naboberedskabet Frederiksborg Brand & Redning. Det ventes, at Helsingør stemmer nej til Nordsjællands Brandvæsens nye risikobaserede dimensionering, og samtidig mener beredskabsdirektøren, at Helsingørs borgmester retter personlige angreb mod ham.

Nordsjællands Brandvæsen blev allerede etableret fra årsskiftet som et samarbejde mellem Helsingør, Fredensborg, Allerød, Hørsholm og Rudersdal kommuner. Det nye beredskab skal imidlertid spare 6,3 mio. kr., og planen er, at en ny planen for den risikobaserede dimensionering skal skaffe en samlet besparelse på 2,8 mio. kr.

For Helsingør Kommune er udfordringen, at en stor del af besparelsen foreslås hentet ved, at hjælpebrandstationen i Tikøb helt nedlægges. De øvrige fire kommuner er enige om, at nedlæggelsen er det mest hensigtsmæssige tiltag, og derfor har beskeden til Helsingør Kommune været, at kommunen må bidrage med 1 mio. kr. ekstra hvert år, hvis stationen i Tikøb alligevel ønskes bevaret.

Vil stemme nej til dimensioneringsplan

I Helsingør Kommune har man valgt at kæmpe imod nedlæggelsen, og derfor lægges der op til, at kommunen på næste mandag vil beslutte at stemme nej til den nye plan for risikobaseret dimensionering – og dermed sende Nordsjællands Brandvæsen ud i en uforudset krise. Principielt har hver kommune nemlig vetoret i forhold til dimensioneringsplanen, så hvis Helsingør stemmer nej, vil planen ikke kunne implementeres.

I mellemtiden har striden mellem de fem ejerkommuner udviklet sig til at blive stadigt mere bitter. Ifølge Frederiksborg Amts Avis har Helsingørs borgmester, Benedike Kiær, således kritiseret den nye direktør for Nordsjællands Brandvæsen, Lars Rosenwanger, for at have givet brandvæsenets medarbejdere en ensidig orientering om problemstillingen. Ifølge borgmesteren repræsenterede beredskabsdirektøren ikke hele Nordsjællands Brandvæsen i orienteringen, men den kritik har fået beredskabsdirektøren til at reagere. I en e-mail skriver han således bl.a., at ”Der er tale om et meget direkte angreb på min person, som samtidig skærpes af, at du vælger at sende det til Helsingør Byråd”. De fire andre kommuners borgmestre valgte på den baggrund at kritisere Kiær for at have overskredet grænserne for god personaleskik.

Ifølge avisen foregår dialogen mellem de fem kommuner og beredskabsdirektøren i det hele taget ”i et ganske ophidset toneleje”. Senest har Frederiksborg Kommunes medlem af den fælles beredskabskommission, Thomas Bak (V), kritiseret Benedike Kiær for hendes udtalelser i et interview. ”Jeg skal anmode om, du en anden gang, hvis du udtaler dig på mine vegne, holder dig til sandheden”, skriver han således i en e-mail til Helsingør-borgmesteren.

Helsingør kigger mod naboberedskab

Striden i Nordsjællands Brandvæsen har fået Helsingør Kommune til at sondere mulighederne for at skifte til det nye naboberedskab, Frederiksborg Brand & Redning. I første omgang er det kommunens kommunaldirektør, som har været i kontakt med de øvrige kommunaldirektører, og heraf fremfår det ifølge Frederiksborg Amts Avis, at Helsingør overveje at forlade Nordsjællands Brandvæsen.

Om Frederiksborg Brand & Redning er interesseret i at optage Helsingør Kommune som ejerkommune vides ikke, men i Helsingør vil man drøfte muligheden på næste mandag.

Annonce