Myndighederne anbefaler: Lad være med at bruge sky-lanterner

Sikkerhedsstyrelsen, Trafikstyrelsen og Beredskabsstyrelsen anbefaler borgerne at lade være med at bruge såkaldte sky-lanterner. Lanternerne kan forårsage brand, unødvendige udrykninger og forstyrre flysikkerheden. Det er især ved bryllupper og studentergilder, at det er blevet populært at opsende lanterner – også kaldet rispapirlamper.

De smukke, svævende himmellys kan i værste fald betyde udbrændte huse og marker samt forstyrre flysikkerheden. Produktet har desuden været årsag til, at redningsmandskabet har rykket ud uden grund, da nogle har forvekslet lanternen med nødblus. Derfor anbefaler Trafikstyrelsen, Beredskabsstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen i fællesskab, at man ikke anvender lanternerne.

Sikkerhedsstyrelsen har testet en række sky-lanterner – og selve produktet er ikke farligt. Men det kan blive farligt, når de svævende lys bliver sendt ud over det knastørre sommerland.

”Lanternerne er et problem, fordi brugeren ikke kan kontrollere dem. Selv om lanternen bruges efter vejledningen, er det umuligt at vide, hvilken retning den tager, eller hvor højt den kommer op. Det er også umuligt at sikre, at den ikke falder ned, før den er brændt ud. Hvis en flyvende lanterne falder ned, mens der er ild i den, er der risiko for, at der opstår en brand. Kommer lanternerne for højt op, kan de være til gene for lufttrafikken. Sidst, men ikke mindst kan de være skyld i unødvendige redningsaktioner, da de kan forveksles med nødblus”, forklarer Dorthe G. Rasmussen, pressechef i Sikkerhedsstyrelsen.

Beredskabsstyrelsen, Trafikstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen anbefaler derfor i fællesskab, at man ikke bruger lanternerne, uanset hvor festlige de end kan synes at være.

Annonce