Rapport retter hård kritik mod sikkerheden i Københavns Brandvæsen

Elendig sikkerhed, livsfarlige kollaps under øvelser og en macho-kultur, der presser elitebrandfolk til at gennemføre øvelser – uanset hvor uforsvarligt, de oplever det. Sådan er det dystre billede af sikkerheden i Københavns Brandvæsen, som tegnes i en ny rapport. Med rapporten mener Københavns Brandvæsen imidlertid at have vendt hver en sten, og det resulterer nu i 20 konkrete anbefalinger til opstramninger på sikkerheden.

Avisen.dk skriver, at rapporten – som blev bestilt af overborgmester Frank Jensen – afslører, at der har været flere ulykker under øvelser, som burde være anmeldt. Udover de tre meget omtalte brandfolk, der endte på hospitalet, har mindst ni personer således fået skader som forbrændinger, skoldninger og vrid. Kun to af disse er anmeldt.

Rapporten viser også, at der har været for få instruktører, og at sikkerhedsforanstaltninger generelt har været for dårlige.  Desuden peges der på, at frygten for at dumpe kurser og ryge ud af brandvæsenets nye specialtjeneste har været en ”afgørende faktor” for, at deltagerne ikke sagde fra. I stedet pressede de sig så langt ud over deres grænser, at tre personer endte på hospitalet.

”Jeg er tilfreds med, at der er kommet en række klare anbefalinger til, hvordan vi kan arbejde videre med vores sikkerhed og udstyr på vores uddannelser”, siger beredskabschef Jakob Vedsted Andersen fra Københavns Brandvæsen til Avisen.dk. Derudover peger beredskabschefen på, at brandvæsenet nu iværksætter en analyse af den operative anvendelse af de kredsløbsapparater, som Københavns Brandvæsen har anvendt i årevis.

Annonce