Forsvaret: Vores helikoptere var ikke ude af drift

Arkivfoto: Mogens Warrer

Under terrorangrebene i København den 14. og 15. februar 2015 anvendte politiet akutlægehelikopteren fra Ringsted til eftersøgning af gerningsmanden. Det skete ifølge politiet, fordi Forsvaret havde oplyst, at alle Forsvarets helikoptere var ude af drift på grund af tekniske fejl. Men ifølge Forsvaret er det ikke korrekt – der var helikoptere til rådighed.

Det fremgår af Rigspolitiets evaluering af indsatsen efter terrorangrebene, at politiet lørdag eftermiddag valgte at tilkalde akutlægehelikopteren fra Ringsted til at eftersøge gerningsmanden fra luften. Ifølge evalueringen skete det, fordi Forsvaret havde oplyst, at alle Forsvarets helikoptere var ude af drift.

Værnsfælles Forsvarskommando oplyser imidlertid, at politiets evaluering ikke er retvisende. I løbet af lørdagen var tre helikoptere (FENNEC, LYNX og EH-101) således enten indsat eller sat på beredskab til at støtte politiet.

”Derfor skal det for god ordens skyld præciseres, at i forhold til politiets indledende anmodning om akut støtte med en observationshelikopter tilbød Forsvaret at sende en FENNEC-helikopter fra Jylland til observationsopgaven. Den store SAR-helikopter i Roskilde var på det tidspunkt af tekniske årsager pålagt restriktioner. Man kan ud af den kronologiske oversigt se, at politiet i situationen i stedet valgte at trække på regionens akutlægehelikopter til observation. I løbet af lørdagen var FENNEC, LYNX og EH-101 helikoptere enten indsat eller på beredskab til at støtte politiet”, hedder det således i en udtalelse fra Værnsfælles Forsvarskommando.

Annonce