Barsk sommer i Aarhus: Én dag kunne hver tredje ambulance ikke bemandes

Arkivfoto: Region Midtjylland

Region Midtjyllands nye ambulancetjeneste har denne sommer været hårdt presset i Aarhus. I skolernes sommerferie har ambulancerne ikke kunnet bemandes i 686 af de planlagte driftstimer. På den dag, hvor det var værst, stod hver tredje ambulance ubemandet i garagen. Regionen overvejer nu at slække på servicemålene, så ambulancerne ikke skal være så hurtigt fremme.

Århus Stiftstidende beretter om en sommer, hvor kombinationen af ferieafvikling og mandskabsmangel pressede Region Midtjyllands ambulancetjeneste til det yderste – i en sådan grad, at regionen frygtede for et totalt kollaps i vagtplanerne.

I skolernes sommerferie manglede der mandskab til at bemande ambulancerne i 686 timer. I sidste halvdel af juli var der i gennemsnit én af Aarhus’ 10 ambulancer, som ikke kunne bemandes, og den 21. juli 2022 blev den værste dag – her holdt hver tredje ambulance i garagen uden bemanding.

Direktør: Bedre end forventet

Situationen blev dog forbedret, efter at Region Midtjylland fik lavet en aftale, som de seneste uger har øget reddernes fleksibilitet i forhold til mødested. Samtidig besluttede regionsrådet at forlænge den såkaldte vinterpakke, der giver redderne en klækkelig bonus for at arbejde ekstra.

”Vinterpakken har helt klart motiveret en del reddere til at gøre en ekstra og helt afgørende indsats hen over sommeren. Samtidig har alarmcentralens disponering af kørsler været knivskarp, ligesom antallet af 112-alarmeringer i sommerperioden blev ca. 10 procent lavere end sidste år. Alt i alt har det betydet, at vi er sluppet lidt bedre end forventet gennem sommeren”, forklarer præhospital direktør Henning Voss til Århus Stiftstidende.

Mandskabsmanglen og et stigende antal kørsler gør, at Region Midtjylland nu overvejer, om servicemålene for ambulancerne skal reduceres, således at ambulancerne ikke behøver at nå så hurtigt frem som i dag. Desuden overvejer regionen at indsætte flere køretøjer til liggende sygetransport, der ikke kræver uddannede ambulancereddere.

Annonce