Corona-virus: Læge fra svensk akutlægebil er i respirator

Arkivfoto

I Sverige er ambulancetjenesten i hovedstaden Stockholm hårdt ramt af corona-virussen. Omkring 10 pct. af medarbejderne i ambulancetjenesten er enten sygemeldte eller i karantæne. Flere medarbejdere fra Stockholms akutlægebiler er endvidere konstateret syge med COVID-19, og ifølge svenske medier er en akutlæge alvorligt syg og lagt i respirator.

Direktøren for Stockholms ambulancetjeneste, Åke Östman, fortæller, at det er svært for ambulancefolkene at beskytte sig mod at blive smittet med corona-virussen. Borgere, der ringer 112, oplyser nemlig ikke altid om alle symptomer, ligesom der er patienter, som er så syge, at de ikke kan fortælle om deres symptomer.

I Stockholm løb man endvidere tidligere på måneden tør for visse værnemidler, og ifølge avisen Aftonbladet har ambulancefolkene været tvunget til at desinficere og genbruge engangsværnemidler. Åke Östman bekræfter, at man blandt andet har manglet beskyttelsesvisirer og masker. Man har forsøgt at fremskaffe udstyret fra leverandører i hele verden, men nu har ambulancetjenesten fået dispensation til at anvende beskyttelsesmasker, som man har fået fra Forsvaret. Status er nu, at der er nok udstyr til de første dage i næste uge. Derefter er der håb om, at der kommer nye leverancer.

Ikke kapacitet til at teste

I øjeblikket er 10 pct. af ambulancefolkene enten sygemeldte eller i karantæne, oplyser Åke Östman. Som i Danmark betyder kapacitetsproblemer, at det ikke er muligt at få testet de ambulancefolk, som har lettere symptomer, og derfor må de blive hjemme.

Samtidig har man ifølge Aftonbladet konstateret, at flere medarbejdere fra Stockholms akutlægebiler er blevet smittet med COVID-19. Den hårdest ramte er en akutlæge, der er indlagt på en intensivafdeling og lagt i respirator.

Annonce