Drama om Falck-kontrakt i amerikansk storby

Det er fortsat et åbent spørgsmål, om Falck ender med at overtage ambulancekørslen for 1,6 mio. indbyggere i den amerikanske storby San Diego. Den nuværende ambulanceoperatør kæmper hårdt for at beholde kontrakten, og efter at der er blevet rejst spørgsmål om Falcks økonomiske situation, er San Diegos beslutning blevet udskudt. Samtidig er Falck havnet midt i en racedebat.

Falcks koncernchef, Jakob Riis, var tilsyneladende lidt for tidligt ude, da han for nogle uger siden fortalte, at Falck netop havde vundet en kontrakt om at levere ambulancetjeneste til 1,6 mio. borgere i San Diego. For godt nok er der meget, som tyder på, at kontrakten ender hos Falck – men den endelige beslutning er blevet udskudt, efter at modstandere har sat spørgsmålstegn ved Falcks økonomiske situation.

De sidste 23 år har selskabet AMR stået for ambulancekørslen i San Diego. Og det er ikke et lille, lokalt selskab: AMR indgår i Global Medical Response-koncernen, der blandt andet også omfatter USA’s største private brandslukningsentreprenør, Rural Metro Fire, samt flere forskellige lægehelikopter- og ambulanceflytjenester. I alt har Global Medical Response 38.000 ansatte, mens Falck aktuelt har omkring 25.000 ansatte.

AMR er imidlertid blevet kritiseret for at levere dårligere responstider i de områder af San Diego, hvor der er et flertal af sorte og latinamerikanske borgere. Det var en medvirkende årsag til, at byen valgte at sende opgaven i udbud. Og her vandt Falck snævert, da evalueringen af Falcks tilbud gav 96,90 point, mens AMR fik 95,40 point. Falcks tilbud vil indebære, at beredskabet øges med 10-14 ambulancer udover de ca. 75 ambulancer, som i dag er til rådighed.

Beskyldninger om inhabilitet

Beslutningen startede imidlertid også en ophedet debat, hvor AMR blandt andet har beskyldt et af medlemmerne af det udvalg, som evaluerede tilbuddene, for at have givet AMR en negativ forskelsbehandling som hævn for, at medlemmets søn for nogle år siden blev fyret af AMR. AMR har også rettet forskellige beskyldninger mod Falck, herunder at Falck har haft problemer med responstiderne i andre dele af USA.

Undervejs i debatten er en af de kendte stemmer i den amerikanske borgerrettighedsbevægelse, pastor Al Sharpton, også gået ind i sagen. Han har rettet hårde beskyldninger mod Falck, som han beskylder for forskelsbehandling af patienter og for dårlige forhold for medarbejderne. Desuden har han påpeget, at Falck driver ambulancetjenesten i byen Aurora i Colorado, hvor der i 2019 var debat om, at en paramediciner gav en indsprøjtning med ketamin til ung, sort mand, der var blevet lagt i håndjern af politiet. Han døde senere i politiets varetægt.

Forventer beslutning i marts

Trods debatten underskrev San Diego sidste år en foreløbig kontrakt med Falck, og det var forventningen, at kontrakten i denne måned ville blive godkendt af det ansvarlige politiske udvalg. Men udvalget valgte overraskende at henvise sagen til behandling i det samlede byråd. Det skete efter fornyet debat om Falcks økonomiske situation, som førte til en beslutning om, at der skal udarbejdes et notat om Falcks økonomiske formåen.

Det ventes, at sagen kan behandles i byrådet i marts.

Annonce