Indgår ny aftale om akutlægehelikopter – til 543 kr. i minuttet

Borgerne i Sønderjylland vil også i de næste fire år kunne få hjælp fra den akutlægehelikopter, der har base i den tyske by Niebüll. Region Syddanmark vil nemlig forlænge kontrakten med Deutsch Rettungsflugwacht (DRF), som driver helikopteren. Det sker uden et forudgående udbud, og prisen bliver 543 kr. pr. minut, hvor helikopteren er i brug.

Akutlægehelikopteren i Niebüll supplerer de tre – snart fire – helikoptere i den danske akutlægehelikoptertjeneste. Den lange flyvetid for den nærmeste helikopter, der har base i Billund, er baggrunden for, at der 80-100 gange om året rekvireres hjælp fra Niebüll.

Kontrakten mellem Region Syddanmark og DRF indebærer, at helikopteren skal være døgnbemandet, og at den skal lette senest tre minutter efter, at AMK-vagtcentralen i Odense har slået alarm via den tyske alarmcentral Leitstelle Nord in Harrislee. Helikopteren bemandes med pilot, akutlæge og paramediciner, og DRF forpligter sig til at sikre, at der mindst en fjerdedel af beredskabstiden er en dansktalende paramediciner på vagt.

Prisen er aftalt til 72,90 Euro (ca. 543 kr.) pr. minuts flyvetid fra alarmeringen og til helikopteren er tilbage på basen. Herudover forpligter Region Syddanmark sig til gratis at stille en akutlæge fra hospitalet i Aabenraa til rådighed i et omfang, der svarer til 70 vagter om året.

Kontrakten vil ikke blive sendt i udbud. Regionen vurderer nemlig, at det begrænsede antal flyvninger ikke vil være tilstrækkeligt til, at en konkurrent til DRF vil kunne drive en helikopter, som kun varetager de danske opgaver. Samtidig forklarer regionen, at man selv er meget sent ud, da den nuværende kontrakt allerede udløber den 1. februar 2018 – og det dermed i praksis vil være umuligt at etablere et alternativ til den nuværende ordning. Det fører til, at en kontrakt vil blive indgået med DRF, så snart politikerne har accepteret den fremgangsmåde.

Annonce