Mangel på ambulancer: Måtte selv køre nabo på skadestuen

Arkivfoto: Emil Stahl Pedersen

Det var mangel på ledige ambulancer, som lørdag fik Region Hovedstadens AMK-vagtcentral til at henvise naboen til en 74-årig blødende mand til selv at transportere manden til skadestuen. Ifølge vagtcentralen kunne man se, at der var lang ventetid på en ambulance, så derfor ville det være hurtigere, hvis naboen selv sørgede for transporten.

Ekstra Bladet skriver, at den 74-årige mand var faldet og at der løb blod fra hoved, næse og mund. Derfor ringede en nabo 112, men meldingen fra Region Hovedstadens AMK-vagtcentral var, at der var lang ventetid på ambulancerne – og at det derfor ville være hurtigere, hvis naboen selv transporterede den 74-årige til skadestuen.

Ifølge naboen fik han også at vide, at det var for dyrt at sende en ambulance med to reddere ud til en mand, som blødte fra hovedet. Det afviser Region Hovedstaden imidlertid, men regionen bekræfter, at der var mangel på ambulancer. Ifølge Marit Karina Buccarella, der er enhedschef på AMK-vagtcentralen, havde vagtcentralen således allerede visiteret en ambulance til adressen. Men der ville gå lang tid, inden den var fremme, og det fik regionen til at opfordre naboen til selv at sørge for transporten.

”Vi har spurgt til, om han selv kunne tage derud, fordi vi kunne se, at der var ventetid på en ambulance. Der bliver spurgt meget korrekt ind til borgeren, og om han er vågen og klar. Vi får endda at vide, at han står op og kan sige sit CPR-nummer. Men hvis de havde fastholdt, at de ikke selv kunne få ham på skadestuen, havde vi sendt en ambulance”, forklarer Marit Karina Buccarella til Ekstra Bladet.

Da naboen havde accepteret at køre den 74-årige på skadestuen, oplyste AMK-vagtcentralen, at han ikke skulle skynde sig. Der var nemlig også ventetid på Hvidovre Hospital. Det fremgår af lydoptagelsen af alarmopkaldet. ”Det er en uheldig formulering, og det beklager vi. Vi burde have sagt, at han kunne tage direkte derind, fordi det var vigtigt, han blev tilset på en akutmodtagelse”, erkender Marit Karina Buccarella.

Den 74-årige mand er fortsat indlagt.

Annonce