Måtte vente 45 minutter på ambulance

En 73-årig kunde i indkøbscenteret Field’s måtte i sidste uge vente tre kvarter på hjælp, fordi Københavns Brandvæsens alarmcentral ikke ville sende en ambulance, før de vidste præcis, hvilken indgang patienten befandt sig ved. Det skriver BT. Da mandens barnebarn første gang ringede til 112, fik han besked på at kontakte vagten i centret, der skulle hjælpe ambulancefolkene med at finde frem til den 73-årige Kaj Pedersen. Efter 30 minutters venten var ambulancen endnu ikke dukket op.

“Godt en halv time efter, at vi havde tilkaldt en ambulance første gang, ringede jeg selv til 112 for at høre, hvor den blev af. Her fik jeg så at vide, at der slet ikke var sendt nogen ambulance, da det ikke var blevet oplyst, hvilken indgang i Field’s, det drejede sig om”, fortæller mandens forundrede søn, Søren Pedersen. “Jeg fortalte, at det var indgangen ved Metro-stationen, og så kom der skred i sagerne. Herefter fungerede udrykningen normalt. Men fra min far faldt om, til en ambulance var på stedet, gik der 45 minutter, og det er for lang tid at vente på en ambulance”, siger Søren Pedersen.

BT har bedt Københavns Brandvæsen undersøge sagen. Kim Jakobsen, der er chef for alarmcentralen i København, siger: “Jeg har lyttet optagelsen igennem. Den unge mand, der ringer, ved ikke, hvor han står i Field’s. Operatøren beder ham derfor kontakte vagtpersonalet, så vi kan få det at vide. Der bliver ikke direkte sagt, at der først bliver sendt en ambulance, når den rigtige indgang er oplyst, men operatøren mener, han er blevet forstået sådan”.

Hvorfor sender I ikke bare ambulancen af sted og meddeler redderne, at de undervejs vil få oplyst, hvilken indgang i Field’s de skal køre til?

“Ja, det kunne man have gjort. Det skete altså ikke. Vi kan ikke have den slags misforståelser, der kan koste mennesker livet”, siger Kim Jakobsen til BT. Han mener dog, det er en sjældenhed, at folk må vente i lang tid på en ambulance. “Det er meget, meget sjældent, at misforståelser forekommer, og det vil blive endnu sjældnere, når vi tager dette eksempel med i vores fremtidige kurser for operatører”, fortæller Kim Jakobsen.

Annonce