Mange danskere kender ikke placeringen af nærmeste hjertestarter

Arkivfoto

Tid er altafgørende, når det kommer til hjertestop. Derfor er det også vigtigt, at der hurtigt hentes en hjertestarter, hvis uheldet er ude. Desværre ved 38 pct. af danskerne ikke, hvor den nærmeste hjertestarter er. Samtidig viser målingen, at det kun er 31 pct. af de danskere, som faktisk ved hvor hjertestarteren er, der har under to minutter hen til en hjertestarter.

Den nye måling foretaget af Kantar Public for Hjerteforeningen.

Konklusionen er, under en tredjedel af dem, der ved hvor hjertestarteren er, med sikkerhed ville kunne nå hen efter hjertestarteren og tilbage igen inden for de kritiske tre til fem minutter, hvor overlevelseschancen er størst.

”Det er meget ærgerligt og bekymrer mig, at så stor en andel af danskerne ikke aner, hvor den nærmeste hjertestarter er. Sandsynligheden for at overleve kan være helt op til 70 pct., hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden for tre til fem minutter”, siger Anne Kaltoft, der er adm. direktør i Hjerteforeningen.

Både hjertemassage og hjertestartere øger overlevelseschance

Hvert år rammes ca. 4.700 danskere af hjertestop uden for hospital. Det svarer til omkring 13 hver dag. Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag ca. 14 pct.

I 80 pct. af tilfældene med hjertestop uden for hospital giver tilstedeværende personer livreddende førstehjælp, før professionel hjælp ankommer. Hvis ingen træder til med genoplivning, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 19. Hvis et vidne træder til med hjertemassage, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 7. Hvis personer med hjertestop modtager genoplivning med brug af hjertestarter, inden ambulancen ankommer, overlever næsten 1 ud af 3.

Ifølge Det Europæiske Råd for Genoplivning kan sandsynligheden for at overleve være helt op til 70 pct., hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden for tre til fem minutter. De fleste personer får varige skader eller dør, hvis ikke de får hjælp inden for ca. 10 minutter. Efter seks minutter kan hjernen begynde at tage skade, og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med ca. 10 pct.

Annonce