Strid om hjertestartere på Langeland

Arkivfoto

I disse uger bliver mange virksomheder på Langeland kontaktet af sælgere fra forskellige firmaer, som forsøger at overtale dem til at købe en hjertestarter. Det skyldes ikke, at der faktisk mangler hjertestartere på Langeland, for med 107 hjertestartere har øen formentlig landets bedste dækning. Men en strid mellem den lokale hjertestarterforening og Trygfonden gør, at hjertestarterne ikke fremgår på hjemmesiden Hjertestarter.dk.

På Langeland har den lokale Langelands Hjertestarterforening siden 2008 arbejdet for at få opsat lokale hjertestartere, og den indsats har været en succes. Med 107 hjertestartere har man formentlig landets bedste dækning.

Da foreningen startede i 2008, var der stort set ingen, som overlevede hjertestop på Langeland. I dag er overlevelsen på ca. 50 pct. På landsplan er den noget mindre, nemlig 35-40 pct.

Imidlertid har Langelands Hjertestarterforening siden starten haft deres eget system, som har været tæt knyttet til it-systemet FirstAED og samarbejdet “Danmark redder liv”, hvor Dansk Folkehjælp, FirstAED, Region Sjælland og Region Syddanmark gik sammen om et projekt, der skulle sikre hurtig førstehjælp ved hjertestop. Efterfølgende har regionerne imidlertid valgt at gøre brug af Trygfondens Hjerteløber-ordning frem for “Danmark redder liv”, og en konsekvens er, at der ikke ligefrem er et hjerteligt forhold mellem Langelands Hjertestarterforening og Trygfonden.

Når virksomhederne på Langeland i øjeblikket kontaktes af håbefulde sælgere, som vil have dem til at købe hjertestartere, så er det reelt en udløber af en strid mellem Langelands Hjertestarterforening og Trygfonden.

Åbnes efter opkald til 112

På Langeland har man nemlig et system, som sikrer, at når folk ringer 112 om et hjertestop, så bliver det nærmeste skab med en hjertestarter låst op.

Men udover at drive den landsdækkende Hjerteløber-ordning, så ejer Trygfonden også hjemmesiden Hjertestarter.dk, der viser placeringen af offentligt tilgængelige hjertestartere i Danmark. Her er Langelands Hjertestarterforenings 107 hjertestartere imidlertid ikke synlige, for ifølge Trygfonden er de ikke offentligt tilgængelige, fordi skabene skal låses op, inden hjertestarterne kan afhentes af en borger. Derfor er de markeret som utilgængelige – eller røde – på Hjertestarter.dk.

Ifølge formanden for Langelands Hjertestarterforening, Henrik Schakow, er det formentlig denne markering, som gør, at mange sælgere i øjeblikket kontakter virksomhederne på Langeland:

”De pågældende sælgere har set kortet og tænkt, at der må være et marked. Det er der altså ikke. Her står Langeland med rødt, når man åbner det tilhørende Danmarkskort. Det betyder, at skabene med hjertestartere er låst. Men Trygfonden glemmer at informere om, at når folk ringer 112, så bliver det nærmeste skab låst op, lige som en blå lampe begynder at blinke, og skabet begynder at hyle. Så man kan sagtens finde skabet, selv hvis man ikke er lokalkendt, og det måske er mørkt. Det kan for eksempel være sommerhusgæster ved Lohals eller Bagenkop”, siger Henrik Schakow til lokalavisen Øboen.

Trygfonden: Hjertestartere er ikke umiddelbart tilgængelige

Trygfonden afviser dog hjertestarterforeningens kritik:

”Hjertestarterne er der, men de er bare bag lås og slå, og dermed ikke umiddelbart tilgængelige – der skal en særlig handling til for at åbne skabet, hvilket er definitionen på den røde farve. Det er nemt at ændre kodesystemet, og dermed gøre hjertestarterne umiddelbart tilgængelige uden hindringer, så alle kan bruge dem 24/7. Jeg kan ikke umiddelbart åbne en rød hjertestarter uden at ringe 1-1-2, så det er en umiddelbar forhindring, at jeg ikke bare kan åbne hjertestarteren”, siger projektchef Grethe Thomas fra Trygfonden til Øboen.

Annonce