Besparelser i København vil gå ud over brandvæsenets kerneopgaver

Den nye økonomiaftale mellem regeringen og KL medfører, at Københavns Brandvæsen skal spare 15 mio. kr. i 2015 og 18 mio. kr. i 2016. Men skal de penge findes på brandvæsenets eget budget, så vil det gå ud over kerneopgaverne, siger Københavns beredskabschef. Overborgmesteren slår fast, at besparelserne ikke vil føre til fyringer af brandfolk.

Københavns Brandvæsen vurderer, at besparelser i den størrelsesorden vil medføre et lavere serviceniveau. ”Hvis vi alene skal finde de besparelser i København, er det vores kerneopgaver, vi skal kigge på. En stor del af vores budget er bundet på lønkroner, og skal vi finde det beløb, betyder det færre brandfolk på vagt, og det betyder dårligere service for borgerne”, siger beredskabschef Jakob Vedsted Andersen til Politiken.

Kommunens indledende undersøgelse af, om besparelserne kan findes hos brandvæsenet, har skabt bekymring hos brandfolkene, der frygter fyringer. I forvejen er døgnvagtstyrken blevet reduceret fra 106 mand i 1991 til nu 63 mand.

”Det er vores oplevelse som fagpersonale, at hvis man skærer yderligere i vores beredskab, har vi ikke robusthed til at kunne klare indsatserne forsvarligt, og det kan i sidste ende betyde store ødelæggelser i København«, siger formanden for Kommunale Brand- og ambulancefolk i København, Thomas Brücker, til Politiken.

Overborgmester Frank Jensen (S) slår dog fast, at besparelserne ikke vil føre til, at der bliver fyret brandfolk. ”Der ligger ikke i Københavns Brandvæsen en besparelsesmulighed på 15,3 millioner kroner i 2015 og 17,8 millioner i 2016. Det gør der ikke”, siger overborgmesteren, der peger på, at besparelserne i stedet vil kunne findes gennem et samarbejde med nabokommunen Frederiksberg.

Annonce