Brandvæsen blev hædret af Nationalmuseet

Nationalmuseets direktør, Per Kristian Madsen, og beredskabschef Jakob Vedsted Andersen

Københavns Brandvæsen modtog torsdag Nationalmuseets jubilæumsmedalje som anerkendelse af den afgørende indsats under Frihedsmuseets brand. Her lykkedes det brandfolkene med nu afdøde indsatsleder Jan Sørensen i spidsen at redde mange af museets unikke minder, der stammer fra modstandsbevægelsens kamp mod nazismen under krigen.

”Vi kan på ingen måde påskønne det nok. Netop Frihedsmuseets samlinger er uerstattelige, enestående, og de er museets væsen. Jeres indsats var afgørende for, at museets samlinger ikke gik tabt”. Med disse ord overrakte Nationalmuseets direktør, Per Kristian Madsen, Nationalmuseets jubilæumsmedalje i sølv til beredskabschef Jakob Vedsted Andersen fra Københavns Brandvæsen under brandvæsenets nytårsparole.

Medaljen gives som tak for og anerkendelse af brandfolkenes afgørende indsats, da Frihedsmuseet brændte. Den bærer teksten: ”Københavns Brandvæsen for værdiredning, Frihedsmuseet, april 2013”

Stor og enestående indsats

Natten til den 28. april 2013 blev Frihedsmuseet hærget af en påsat brand, men hverken menneskeliv eller uerstattelig kulturarv blev flammernes bytte. At det gik så heldigt, skyldes i høj grad den store og enestående indsats, som Københavns Brandvæsen ydede.

Allerede fire minutter efter brandalarmen gik, var brandvæsenet fremme, og med det samme begyndte brandfolkene at redde museets mange unikke minder, der stammer fra modstandsbevægelsens kamp mod nazismen under krigen.

”Ild er ethvert museums værste fjende, for dét, der er brændt, er for evigt tabt”, sagde Per Kristian Madsen i sin tale.

Takket være indsatsleder Jan Sørensen og hans brandfolk blev de nu ikoniske henrettelsespæle fra Ryvangen, modstandsmanden Citronens gennemskudte frakke og kz-fangen Per Ulrichs tegninger frelst fra flammerne.

Sølvmedaljen gives til brandvæsenet for den samlede indsats. Men Nationalmuseet nåede at overrække en medalje til Jan Sørensen personligt, inden han døde efter kort tids sygdom sidste år. Jan Sørensen var i næsten 20 år medlem af Nationalmuseets eksterne sikringsudvalg, og derigennem fik han et nært kendskab til Nationalmuseet. Derfor forstod han, at henrettelsespælene fra Ryvangen var andet og mere end nogle tilfældige fyrretræspæle.

”Vi er utrolig glade for at blive anerkendt for vores indsats ved branden på Frihedsmuseet. Som hovedstadens beredskab har vi en særlig forpligtigelse til at passe på vores fælles, nationale kulturarv. Det kan vi, fordi vi har et professionelt beredskab med høj faglighed og dygtige, engagerede medarbejdere, der hver dag gør deres bedste for at passe på byen, dens borgere og værdier”, siger beredskabschef Jakob Vedsted Andersen.

Annonce