Brandvæsen kritiserer politiets brug af dykkere

Københavns Brandvæsen retter en skarp kritik mod politiets brug af sportsdykkere til at lede efter liget af en 20-årig mand, der lørdag blev fundet druknet i havnebadet ved Islands Brygge. Dykkerne var stærkt rystede efter fundet af den omkomne mand, og måtte have lægehjælp. Politiet havde ikke regnet med, at dykkerne ville finde den 20-årige, og de erkender, at det var en fejl at bruge sportsdykkere til en opgave af denne type. Fremover vil politiet nok bruge professionelle dykkere.

De tre sportsdykkere kom fra sportsdykkerklubben AIR 365, og var ved havnebadet i forbindelse med et af de mange arrangementer ved Kulturhavnen. De tre dykkere modtog krisehjælp efter at de havde fundet liget, og de var ifølge brandinspektør Magnus Mattsson fra Københavns Brandvæsen meget rystede. “Jeg er meget kritisk over, at man sender tre fritidsdykkere ned for at lede efter den 20-årige. Man skal være erhvervsdykker for at lave den type arbejde”, siger Magnus Mattsson til JP København. Han mener, at politiet burde have vidst, at der var tale om en eftersøgningsopgave, og have overvejet konsekvenserne, hvis dykkerne måtte finde den druknede i bassinet.

Vicepolitikommissær i Københavns Politi Niels Gert kan godt forstå kritikken. “Set i bakspejlet kan jeg godt se, at det ikke var det smarteste at gøre”, siger Niels Gert til JP København. Han var til stede, da dykkerne blev sendt af sted, men mente i situationen ikke, at der var nogen mulighed for, at dykkerne ville finde den 20-årige. Hvis han var druknet var det efter Niels Gerts mening mest sandsynligt, at han var flydt med strømmen væk fra havnebadet. “Der var sort af mennesker, og vi ville ikke piske en stemning op”, siger Gert Nielsen.

Han lagde vægt på, at dykkerne kun skulle gøre det, hvis de havde lyst, og at de ikke rørte ved noget i vandet. Han mener, at sportsdykkerne allerede er kommet sig oven på situationen, men vil alligevel tage dem til samtale for at sikre sig, at alt er i orden. “Næste gang vil jeg nok bruge professionelle dykkere”, siger Niels Gert.

Annonce