Her er beredskabets gode råd til et brandsikkert nytår

Nytårsdøgnet er årets travleste døgn for landets beredskaber. Brandfolkene rykker i gennemsnit ud over 500 gange, og det er ca. fem gange så mange udrykninger som på et gennemsnitsdøgn. Beredskabsstyrelsen og Danske Beredskaber har udarbejdet fem gode råd til et brandsikkert nytår – og dermed også et roligere nytår for brandfolkene.

Beredskabernes travlhed nytårsaften skyldes især container- eller affaldsbrande. I gennemsnit er omkring 220 af de 500 udrykningerne til container- eller affaldsbrande. Det er mere end 40 gange så mange som normalt.

”En stor del af udrykningerne i nytårsdøgnet er til containere eller affald. Når der er brand i containere eller affald i nytårsdøgnet, så er der en vis formodning om, at det ofte drejer sig om påsatte brande. Når man smider fyrværkeri i containere og skraldespande, kan det hurtigt udvikle sig til en brand, og så får brandvæsenet travlt”, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef i Danske Beredskaber. Han minder også om, at en brand, der begynder i en container, sagtens kan brede sig til nærliggende bygninger.

Sådan reduceres risikoen for brand

Borgerne kan medvirke til at gøre nytårsdøgnet lettere for landets brandfolk.

”Vi ved ikke altid, hvor fyrværkeriet ender. Inden nytårsdøgnet er det derfor en god idé at forebygge risiko for brand. Vi kan rydde op omkring vores boliger, på terrasser, i åbne carporte og på altaner. På den måde undgår vi at have let antændeligt materiale liggende tilgængeligt for vildfarne raketter”, siger Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

På selve nytårsaften er det især vigtigt at overholde sikkerhedsafstandene og undersøge, om der er særligt brændbare materialer i nærheden, inden fyrværkeriet skydes af. Er der eksempelvis bygninger med stråtag i nærheden, er sikkerhedsafstanden for affyring af raketter mindst 200 meter og mindst 100 meter for andet fyrværkeri, fortæller Mads Dalgaard.

Fem råd fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen
  • Luk og lås døre til garage og skur.
  • Placér affaldscontainere m.v. i god afstand fra bygninger, luk låget og lås dem om muligt.
  • Fjern brændbart materiale fra carport, altan, kælderskakt og lignende.
  • Benyt kun godkendt fyrværkeri og overhold sikkerhedsafstandene, der skal fremgå af fyrværkeriet. Husk dobbelt afstand i vindens retning.
  • Brug fyrværkeriet, som det er tiltænkt, og hvor det er tiltænkt – og hold afstand!

Annonce