Ny motortrafikvej giver udfordringer for redningsfolk

Den nye motortrafikvej rute 21, der går fra Holbæk til Vig, giver problemer for ambulance- og brandfolkene. Den nye vej er nemlig flere steder ganske smal med kun et enkelt spor samt autoværn på begge sider – og der er ikke noget nødspor. Derfor har ambulancetjenesten, politiet og Odsherred Brandvæsen indgået en aftale om, at brandvæsenet fremover rykker ud til alle trafikulykker på rute 21 for at sikre og assistere ambulancefolkene.

I dag kaldes Odsherred Brandvæsen kun ud til trafikulykkerne, hvis der er melding om fastklemte eller hvis der i forbindelse med den efterfølgende oprydning er behov for en miljøindsats. Men aftalen er, at brandvæsenet i en forsøgsperiode på to år skal rykke ud til alle trafikulykker. Efter forsøgsperioden skal ordningen evalueres.

Brandfolkene har mulighed for at åbne midterautoværnet på motortrafikvejens smalle strækninger, så der i særlige situationer kan skabes mere plads til indsats og oprydning. Det er blandt andet den mulighed, der skal anvendes til at sikre og assistere personalet fra ambulancetjenesten samt til at få ryddet vejen, så trafikken hurtigst muligt kan afvikles igen og så kødannelser minimeres.

Odsherred Brandvæsen vurderer, at den nye ordning i gennemsnit vil medføre 5-10 ekstra udrykninger om året, hvorved prisen lander på ca. 25.000-50.000 kr. om året. Den faktiske udgift vil dog være mindre, da brandvæsnet normalt opkræver betaling for oprydning og miljøindsats via de implicerede køretøjers ansvarsforsikring.

Annonce