Algoritme skal sikre, at 280 nye hjertestartere placeres optimalt

Arkivfoto

I de kommende år bliver der opsat 280 nye hjertestartere i Nordjylland. Men de bliver ikke opsat på tilfældige steder. Placeringerne er nøje udvalgt af en avanceret algoritme og et internationalt team af forskere fra Canada og Danmark. Algoritmen tager blandt andet højde for demografi, tidligere hjertestopstilfælde, og hvor der i forvejen er hjertestartere.

I dag sker opsætningen af hjertestartere i stor udstrækning tilfældigt, typisk afhængigt af, om virksomheder, myndigheder og organisationer selv vælger at anskaffe en hjertestarter. Det indebærer, at hjertestarterne ikke nødvendigvis sidder dér, hvor der er mest brug for dem.

Det vil man ændre i Nordjylland, hvor Hjerteforeningen nu iværksætter forskningsprojektet NordStart sammen med Region Nordjylland og Melsen Fonden. Det er et forskningsprojekt, som har til formål at sætte hjertestartere op mere systematisk og strategisk end tidligere, og som fremover kan give vejledning til, hvor hjertestartere mest optimalt sættes op.

Anvendes for første gang i praksis

En avanceret computeralgoritme skal udvælge opsætningsstederne, så hjertestarternes placering ikke udelukkende baseres på lokale eller private initiativer. 280 nye hjertestartere er øremærket til opsætning i regionen i de kommende år, og deres nøjagtige lokationer vil blive udvalgt gennem en algoritme, som et team af canadiske forskere står bag.

Algoritmen bliver til på baggrund af data om eksempelvis demografi, tidligere hjertestopstilfælde, og hvor der for nuværende sidder hjertestartere. Algoritmen er tidligere benyttet som simulationseksperiment i både Toronto og København, men det er første gang, algoritmen skal anvendes i praksis.

Projektet er dermed det første i verden af sin slags, og resultaterne kan få globale konsekvenser for den måde, hjertestartere fremover sættes op på.

”Det er en helt unik mulighed, der byder sig. Den vil vi gribe. Potentialet er enormt i forhold til, hvor mange menneskeliv vi kan redde. Vi håber og tror på, at projektet kan blive en vaskeægte gamechanger, når det kommer til måden, man sætter hjertestartere op. Ikke bare i Nordjylland. Ikke bare i Danmark. Men i hele verden”, siger Anne Kaltoft, der er adm. direktør i Hjerteforeningen.

Skal sikre bedre rådgivning om placering

De data, der puttes i algoritmen, leveres af Region Nordjylland, som har store forhåbninger til projektet. Blandt andet kan projektet måske på sigt give indsigt i, hvordan borgere bedst rådgives, hvis de vil sætte en hjertestarter op, forklarer Mads Duedahl, der er regionsrådsformand i Region Nordjylland.

”Vi har i Nordjylland allerede virkelig mange ildsjæle og lokale, som sørger for at opsætte og vedligeholde hjertestartere, ligesom der også er mange frivillige i Region Nordjylland, der besidder førstehjælpskompetencer og vedligeholder dem. Det skal vi fortsat have, men det her projekt er et spændende tiltag, som vi håber både redder nordjyske liv, men også giver værdi for forskere i hele verden”, siger Mads Duedahl.

Alle indbyggere tilbydes introkurser i genoplivning

Projektet er gjort muligt gennem en tocifret milliondonation fra den nordjyske fond Melsen Fonden, og ifølge bestyrelsesformand Anker Laden-Andersen ser man i det nordjyske et stærkt civilsamfund, som man gerne vil understøtte:

”Initiativet med flere hjertestartere til Nordjylland stammer fra en idé, som er født af Melsen Fonden på et niveau, hvor alle interesserede har fået muligheden for at søge om en donation. Med Hjerteforeningen ombord har projektet udviklet sig til et stort forskningsprojekt, der skal sikre en øget og bedre dækning af hjertestartere, der vil være til gavn for nordjyder i mange år frem. Og man kan jo altid håbe, at andre regioner, og måske resten af verden, vil kigge mod Nordjylland og lade sig inspirere”, siger Anker Laden-Andersen.

Netop frivilligheden spiller en stor rolle i projekt NordStart, hvor Hjerteforeningens lokalforeninger får en afgørende rolle i opsætningen af hjertestarterne. For uden lokalkendskab kommer hjertestarterne ikke op på de rette placeringer.

Det er dog ikke kun flere hjertestartere, som er på vej til Nordjylland. En stor del af projekt NordStart handler også om uddannelse af lokale borgere i genoplivning. I løbet af projektperioden vil alle indbyggere i Region Nordjylland derfor blive tilbudt 30 minutters gratis introkurser i genoplivning.

Annonce