Første af 280 nye hjertestartere sat op i Nordjylland

Foto: Hjerteforeningen

Over det kommende år skal der sættes hele 280 nye døgntilgængelige hjertestartere op i Region Nordjylland. Det sker som led i forskningsprojektet NordStart, hvor en avanceret computeralgoritme har udvalgt de 280 opsætningssteder. I sidste uge blev den første af de nye hjertestartere så sat op – og det skete i Sæby.

De nye hjertestarteres placering bestemmes ud fra data om eksempelvis demografi, tidligere hjertestopstilfælde, og hvor der for nuværende sidder hjertestartere. Det sker som led i et forskningsprojekt, der er blevet til gennem en tocifret milliondonation fra nordjyske Melsen Fonden og i et samarbejde mellem Hjerteforeningen, Region Nordjylland og netop Melsen Fonden.

Den første af de 280 hjertestartere blev sat op hos Circle K på Aalborgvej i Sæby, og det blev markeret ved et arrangement på stedet. Her var interesserede inviteret til at fejre indvielsen af den første hjertestarter med taler fra både Hjerteforeningens adm. direktør, Anne Kaltoft, formand for Melsen Fonden, Anker Laden-Andersen, samt regionsrådsformand Mads Duedahl (V).

Giver inspiration til andre lande

Algoritmen er ikke før benyttet i andet end simulationsmodeller, og det er derfor en vaskeægte verdensnyhed, der er blevet søsat i Nordjylland. Det er derfor også med spænding, at Anker Laden-Andersen, formand for Melsen Fonden, imødeser hjertestarterudviklingen:

”Vi hænger nu hjertestartere op intelligent, så de sættes op, hvor der faktisk er behov. Vi får mulighed for at komme på landkortet internationalt med det her projekt, så jeg er meget stolt over, at vi nu har sat den første af 280 hjertestartere op”, sagde Anker Laden-Andersen.

Al data til algoritmen er blevet leveret af Region Nordjylland, hvor regionsrådsformand Mads Duedahl (V) er stolt over, at verden nu kan se mod Nordjylland for at få inspiration til opsætningen af hjertestartere. Derfor sendte han også en stor tak til organisationer og frivillige, som gør en indsats for sundhedsvæsenet:

”Sundhedsvæsenet ville aldrig hænge sådan sammen, som det gør, hvis det ikke var for jer. Tak til jer, der gør noget. Ikke fordi I skal, men fordi I vil. Fordi I brænder for at hjælpe og gøre en forskel for andre mennesker, lød det”, lød det fra regionsrådsformanden.

Annonce