Afgørelse: Ambulancekørsel skal i udbud

Det er i strid med loven, når amterne uden videre lader Falck stå for ambulancekørslen, fastslår en kendelse fra Klagenævnet for Udbud. Ambulancekørslen skal først sendes i udbud, så andre virksomheder kan få mulighed for at komme med tilbud. Kendelsen er afgivet i forbindelse med en sag om Vestsjællands Amt, der har skrevet kontrakt med Falck uden at give andre mulighed for at byde på ambulancekørslen.

Ifølge kendelsen skal både den siddende patienttransport, den liggende patienttransport og den akutte ambulancekørsel i udbud. Hidtil har Konkurrencestyrelsen kun krævet udbud af den siddende patienttransport, men det er ifølge klagenævnet i strid med EU-reglerne. “Dommen er slet ikke i overensstemmelse med vores praksis og det, vi har sagt og troet”, siger fuldmægtig i Konkurrencestyrelsen Bo Nue til Politiken.

Selv om amterne har overtrådt reglerne ved ikke at sende den liggende patienttransport og den akutte ambulancekørsel i udbud, kan Falck foreløbig fortsætte med at køre ambulanceturene. Men når de nuværende aftaler udløber, skal andre virksomheder fra ind- og udland også have mulighed for at byde på opgaverne – medmindre domstolene omgør kendelsen.

Annonce