Alarmcentralchef: Viderestilling vil slå flere patienter ihjel

Forslaget om, at alarmcentralerne fremover skal viderestille 112-opkald til regionernes vagtcentraler, hvor opkaldene så skal vurderes af læger og sygeplejersker, får en hård medfart af fagfolk. Chefen for landets største alarmcentral betegner således forslaget som rystende, og han mener, at en model med viderestilling vil være livsfarlig for patienterne, fordi hjælpen forsinkes mærkbart.

“Jeg synes det er rystende, at man pludselig vil til at foreslå en viderestilling af 112-samtaler, for det medfører, at vi kommer til at slå folk ihjel i langt større omfang, end tilfældet er i dag”, siger chefen for Københavns Brandvæsens alarm- og vagtcentral, Kim Jacobsen, til DR Nyheder.

Alarmcentralen i København har tidligere viderestillet opkald til de enkelte politikredse, og det er blandt andet på baggrund af disse erfaringer, at Københavns Brandvæsen nu advarer mod den foreslåede viderestillingsmodel.

“Det, der går galt, er at anmelderen går fuldstændig i panik og ikke forstår, hvorfor man skal viderestilles, og de fokuserer meget på den situation, de er i. De afbryder simpelthen forbindelsen, og så begynder de nogle gange at starte forfra med det samme, andre gange går der flere minutter, før de starter forfra. Det forsinker hjælpen i betydelig omfang, når man viderestiller de meget alvorlige 112-samtaler”, siger Kim Jacobsen.

Annonce