Debat: Transportministeren har glemt det vigtige budskab om udrykningskørsel

Arkivfoto

I maj 2023 var ambulanceredderne Kenneth Niebuhr Sejersbøl og Bruno Dante Martiri til møde med transportministeren om problemstillingen med brand- og redningsfolk, der sigtes, når der er sket et færdselsuheld under udrykningskørsel. Reddernes budskab var, at ulykker, hvor der kun sker materiel skade, bør behandles som en forsikringsskade – ikke som en straffesag. Men det budskab har ministeren tilsyneladende glemt, skriver redderne i dette debatindlæg.

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til BeredskabsInfo. 

Af Kenneth Niebuhr Sejersbøl og Bruno Dante Martiri, ambulancereddere

Transportminister Thomas Danielsen kommenterer problemstillingen vedrørende ambulancereddere, politi- og brandfolk, der bliver sigtet for uagtsom kørsel, i BeredskabsInfo den 29. januar 2024.

Transportminister udtaler bl.a., at ”føreren skal overholde regler om f.eks. brug af udrykningssignaler og bremse tilstrækkeligt ned ved fremkørsel for rødt lys, således som det fremgår af udrykningsbekendtgørelsen. Hvis betingelserne er opfyldt, er det straffrit at overtræde færdselslovens regler”. Og: ”Hvis man som fører af et udrykningskøretøj er indblandet i et færdselsuheld, betyder det ikke, at man automatisk sigtes, tiltales eller straffes for uagtsom kørsel”.

Men det ikke helt sandt, transportminister Thomas Danielsen. Det er jo det, der er problemet i de fleste tilfælde. For selv om man under udrykningskørsel har bremset tilstrækkelig ned for modkørende, og der så opstår en misforståelse, der fører til et uheld – kun med materiel skade – så har man jo ikke overholdt sin vigepligt, og derfor bliver man straffet.

Efter sådan et uheld er der jo ikke mange bilister, der udtaler til politiet, at de da godt så udrykningskøretøjet. De siger, at de overhovedet ikke så det – pludseligt var det der bare. Til trods for, at det er sket med lav hastighed fra begge parter, og modparten måske ikke har været opmærksom nok, og at det forårsagede misforståelsen. Her vil anklageren gå ud fra, at udrykningskøretøjet ikke har bremset tilstrækkeligt ned – og at føreren derfor skal straffes.

Langt de fleste bliver straffet med en blanding af bøde, klip, ny køreprøve eller det hele. Som fører af et udrykningskøretøj tænker man, at ”det er sgu’ pisse uretfærdigt”. Men man har jo ikke råd til at føre en retssag, og derfor betaler man – det er så takken for at passe sit arbejde for at hjælpe andre.

Har ministeren glemt vores budskab?

Vi var begge til et møde med Thomas Danielsen i maj 2023. Her sagde transportministeren, at han havde forstået vores budskab: Uheld med udrykningskøretøj, hvor der kun er materiel skade, skal ikke være en straffesag, men en forsikringssag. Men der er noget, der tyder på, at Thomas Danielsen alligevel IKKE har forstået vores budskab, når han kommer de udtalelser, som vi har citeret ovenfor. Eller også har han bare glemt, at han havde et møde med os om dette emne.

Kære transportminister Thomas Danielsen: Vi ønsker ikke et fripas til at køre over for rødt med lukkede øjne og hovedet under armen. Vi vil alle gerne uskadt hjem til vores familier efter arbejdsdagen, hvis du skulle være i tvivl. Vi ønsker bare en ny ordning, når der kun er tale om uheld med buler til følge.

Lige et tænkt eksempel (og så alligevel ikke helt tænkt): Du kommer med udrykning mod et kryds. Der er rødt. Du bremser ned, som du skal. Du kan se, at alle stopper eller tager farten af – så meget, at du kan komme over. En bilist er dog ikke så opmærksom. Han tager kun farten af, fordi trafikken bliver langsommere, men bilisten har ikke set eller hørt udrykningskøretøjet, og han fortsætter med lav fart. Føreren af udrykningskøretøjet tror, at bilisten har set ham, da han jo nedsætter farten. Udrykningskøretøjet triller videre ud i krydset. Pludselig bliver føreren af udrykningskøretøjet klar over, at bilisten ikke har set ham, men nu er han i bilistens bane – og sammenstødet er uundgåeligt.

Sådan foregår det ved mange uheld. Nogenlunde sådan skete det ved Bruno Dante Martiri uheld, og det førte til en tiltale. Stod det til anklageren, så skulle straffen være hårdest mulig.

Derfor stemmer det ikke når, transportminister Thomas Danielsen udtaler, at hvis man som fører af et udrykningskøretøj er indblandet i et færdselsuheld, betyder det ikke, at man automatisk sigtes, tiltales eller straffes for uagtsom kørsel.

Så vi vil gerne gentage vores budskab, som er meget klart: Når der kun er materiel skade, skal det alene behandles som en forsikringsskade.

Annonce