Facebook-råd kan fremprovokere hjertestop

I disse dage deles der flittigt et billede på Facebook, som fortæller, hvordan man skal forholde sig, hvis man er alene og oplever kraftige brystsmerter: Man skal hoste kraftigt. Der er blot ét problem: Rådet har ikke nogen medicinsk evidens og kan i værste fald forværre situationen. Derfor anbefaler både Dansk Førstehjælpsråd og Dansk Råd for Genoplivning, at man ikke følger rådet.

Det tvivlsomme råd går ud på, at en person med f.eks. en blodprop i hjertet kan modvirke eller udsætte effekten af et begyndende hjertestop ved at hoste kraftigt gentagne gange – og på den måde fremkalde tryk på hjertet. Dette råd om ”hoste-genoplivning” dukker med jævne mellemrum op og cirkulerer på sociale medier som Facebook.

”Hvis man har en blodprop i hjertet og skal anstrenge sig for at hoste kraftigt, som det anbefales i billedteksten, kan det i værste fald fremprovokere et hjertestop”, fortæller Thomas Egesborg Pedersen, der er formand for Dansk Førstehjælpsråd.

”Vores kollegaer i Dansk Råd for Genoplivning var for flere år siden ude for at dementere rådet – men desværre ser vi, at det dukker op igen og igen”, siger Thomas Egesborg Pedersen, der også fortæller, at flere medier gennem årene har bragt artikler, hvor de fraråder anbefalingen.

Fra Dansk Førstehjælpsråd er anbefalingen helt klar, hvis du oplever kraftige brystsmerter, mens du er alene:

  • Sæt eller læg dig så behageligt som muligt.
  • Ring 1-1-2 og følg instruktionerne fra den sundhedsfaglige medarbejder på alarmcentralen.
  • Tag det roligt og undgå anstrengelser, mens du venter på, at hjælpen når frem.

Annonce