Har kun ansat 35 reddere: BIOS skal stille til krisemøde mandag

BIOS’ direktør, Morten Hansen, skal mandag stille til krisemøde hos Region Syddanmark. Årsagen er, at BIOS indtil videre kun har fået ansat 35 af de ca. 550 reddere, som selskabet skal have aftaler med inden den 1. juni 2015. Samtidig har redderne på nu 11 Falck-stationer meddelt, at de ikke har tillid til BIOS. Selskabet mener dog, at der kan hentes reddere hos andre operatører.

Som BeredskabsInfo kunne fortælle i går, har ambulanceredderne i Aabenraa, Tinglev, Haderslev og Vojens meddelt politikerne i Region Syddanmark, at de ikke længere har tillid til BIOS – og at de derfor ikke ønsker at blive ansat i det hollandske selskab. I stedet har mange af redderne valgt at blive i Falck, der mangler ambulancereddere i naboregionerne.

Nu har redderne i Sønderborg, Ribe, Bramming, Grindsted, Billund og Vejen så også meddelt, at de deler deres kollegaers bekymring. Tidligere har redderne i Odense sendt et tilsvarende budskab.

Når BIOS den 1. september 2015 overtager ambulancekørslen i størstedelen af Region Syddanmark, skal selskabet bruge mellem 550 og 600 ambulancereddere for at kunne bemande det nødvendige antal ambulancer. Men indtil videre har BIOS kun indgået aftale med 35 nye reddere. Til sammenligning har Responce, der overtager ambulancekørslen i Trekantområdet, allerede ansat alle de ambulancereddere, som det nu Falck-ejede selskab skal bruge.

Region er bekymret

Den seneste udvikling har fået Region Syddanmark til at indkalde BIOS’ danske direktør, Morten Hansen, til et krisemøde mandag. Her skal han forklare politikere og embedsmænd, hvad BIOS vil gøre for at genskabe tilliden hos de syddanske ambulancefolk.

”Jeg er som politisk ansvarlig nødt til lynhurtigt at tage mig af sagen. Vi skulle gerne finde en handlingsplan, vi kan kommunikere ud til redderne. Der er ingen plan B. Hvad skulle det være? Hvis der er nogen, der tror, at vi løser alt ved at sige, at vi opgiver BIOS, så tager de fejl. Uden BIOS har vi ingenting. Hvis vi får snakket os ordentligt tilrette med redderne, så skal det nok gå. Jeg opfatter ikke redderne som vildt utilfredse med BIOS, men de efterlyser flere konkrete svar, og det må vi give dem”, siger formanden for Præhospitaludvalget i Region Syddanmark, Thyge Nielsen (V), til Jydske Vestkysten.

SF udtrykker stor bekymring over situationen. ”Det her er udtryk for, at redderne ingen tillid har til BIOS. Jeg har også svært ved at tro på projektet. Nu håber jeg, administrationen forlanger noget af BIOS. Ikke mere smalltalk og visioner. Nu skal de levere en overbevisende indsats og løse det. Jeg vil se et par hundrede underskrevne ansættelseskontrakter og så skal de aflevere en realistisk plan for, hvordan de ansætter resten”, siger regionsrådsmedlem Karsten Hønge (SF) til Fyens Stiftstidende.

BIOS: Vi kan hente reddere andre steder

Ifølge BIOS-direktør Morten Hansen har selskabet fået en række interessetilkendegivelser fra ambulancereddere hos Roskilde Brandvæsen og – efter Falcks overtagelse – Responce. Ifølge direktøren ville flere af BIOS’ kommende stationer kunne bemandes fuldt ud med disse reddere.

”Jeg laver endnu ikke aftaler med dem af respekt for de reddere, som allerede arbejder i Syddanmark. Men jeg kan selvfølgelig ikke blive ved med at vente”, siger Morten Hansen til Fyens Stiftstidende.

Senest 1. juni 2015 skal BIOS over for Region Syddanmark dokumentere, at selskabet har ansat de nødvendige ambulancefolk.

Annonce