Kun Falck og Roskilde Brandvæsen har budt på Region Sjællands ambulancer

Arkivfoto: Lasse Christiansen

Den stigende konkurrence om ambulancekørslen i Danmark har ikke bredt sig til Region Sjælland. Det står klart, efter at tilbudsfristen i Region Sjællands store ambulanceudbud er udløbet. Selv om flere virksomheder havde vist interesse for ambulancekørslen, har regionen kun modtaget to tilbud, der kommer fra Falck og Roskilde Brandvæsen.

Region Sjællands ambulanceudbud er opdelt i fire delaftaler, nemlig delaftaler for ambulancekørslen i de gamle Roskilde, Vestsjællands og Storstrøms amter og akutbilskørsel i hele regionen. Kontrakterne træder i kraft den 1. februar 2016 og har en løbetid på otte år.

Konkurrencen om de nye kontrakter har imidlertid i praksis vist sig at være meget begrænset. For selv om flere nye virksomheder viste interesse for udbuddet og blandt andet benyttede muligheden for at stille uddybende spørgsmål under udbudsprocessen, så blev det i sidste ende kun Falck og Roskilde Brandvæsen, som bød ind på kontrakterne. Roskilde Brandvæsen har budt på opgaven i det gamle Roskilde Amt, som er det maksimale område, som brandvæsenet må byde på efter de særlige regler om kommunalfuldmagten, mens Falck har budt på alle kontrakter.

Udsigten til, at der ikke kommer egentlig konkurrence i størstedelen af Region Sjælland, gør det mere sandsynligt, at regionen vælger at hjemtage en del af ambulancekørslen. Næstformanden for regionsrådet, Susanne Lundvald (S), mener således, at regionen i lyset af de kun to indkomne bud bør gøre klar til selv at løfte i hvert fald én af de fire udbudte kontrakter.

“Det vil gøre det nemt at måle sig op mod, hvordan en privat udbyder løser opgaver. Derfor mener jeg heller ikke, at vi skal hjemtage det hele. Det vil blive en for stor opgave”, siger Susanne Lundvald til Dagbladet Børsen.

Beregninger fra Region Sjælland har tidligere indikeret, at priserne på ambulancekørsel i Danmark ligger 10-15 pct. højere end de ville gøre, hvis konkurrencen fungerede. Og ifølge sundhedsdirektør Lars Onsberg Henriksen fra Region Sjælland er disse beregninger et klart signal til markedet, herunder Falck, om, at priserne skal ned, hvis man vil undgå, at regionen selv overtager opgaven.

”Når vi kender resultatet af de indkomne bud, vil vi finde ud af, om dette skulle give regionsrådet anledning til at overveje eventuel hjemtagning af en del af ambulancekørslen” siger Lars Onsberg Henriksen til Dagbladet Børsen.

Annonce