Læge: Vagtcentral skulle have sendt ambulance til 61-årig

Tidligere på måneden blev den 61-årige Jørgen Kihle Christensen fundet druknet. Aftenen før havde tre personer forsøgt at tilkalde en ambulance til manden, der var beruset og havde flere blødende sår i hovedet, men AMK-vagtcentralen afviste at sende en ambulance. Den disposition kritiseres nu af en tidligere ambulancelæge.

Den 61-årige familiefar var på vej hjem fra en firmafest, og han var beruset, såret, blødende og konfus. Det fik tre vidner til at ringe 112, men Region Hovedstadens AMK-vagtcentral afviste at sende en ambulance. Den 61-årige gik derefter fra stedet, men blev dagen efter fundet druknet i et vandreservoir ved Richards Mortensens Vej på Amager.

Region: Vagtcentral disponerede korrekt

Ifølge Ekstra Bladet fastholder Region Hovedstaden, at AMK-vagtcentralen disponerede korrekt. Regionen henviser til, at den 61-årige selv afviste, at han havde behov for hjælp, og ifølge regionen ville det derfor være i strid med reglerne, hvis man sendte en ambulancen.

Ifølge kilder, som Ekstra Bladet har talt med, ville den 61-årige imidlertid have fået en score på 13-14 på den såkaldte GCS-skala, der anvendes til at vurdere en patients bevidsthedsniveau og om der er symptomer på en hovedskade. Her siger Region Hovedstadens egne regler, at ambulancepersonalet skal bringe en patient til skadestuen, hvis der er en score på under 15. Derfor undrer kilderne sig over, at regionen har afvist at sende en ambulance under henvisning til andre regler – for hvis der var ankommet en ambulance, ville ambulancepersonalet have haft pligt til at bringe den 61-årige til skadestuen.

Ambulancelæge: Svær vurdering

Tidligere ambulancelæge Hanns Reich siger til Ekstra Bladet, at AMK-vagtcentralen set i bakspejlet burde have sendt en ambulance til den 61-årige. Men han anerkender, at det er en svær vurdering:

”Det er problematisk, hvis han helt klart siger, at han ikke vil have en ambulance. Det er et svært skøn. Men det optimale havde nok været, at hans tilstand var blevet vurderet på stedet af ambulancepersonale og ikke blot over telefonen”, siger Hanns Reich.

Den erfarne narkoseoverlæge tilføjer, at det er meget almindeligt, at patienter ikke vil med en ambulance, selv om de har behov for det:

”Nogle gange er vi nødt til at tale med store bogstaver til patienterne for at få dem med i ambulancen, og nogle gange må vi tilkalde politiet. Det hjælper som regel, når der kommer et par betjente til stedet”, siger Hanns Reich.

Annonce