Nye sjællandske ambulancestationer bliver 55 mio. kr. dyrere

Foto: Region Sjælland

I forbindelse med hjemtagningen af ambulancekørsel fra 1. februar 2024 har Region Sjælland besluttet at bygge syv nye ambulancestationer i byer, hvor ambulancerne ikke længere skal rykke ud fra de nuværende Falck-stationer. Men stigende renter, stigende råvarepriser og stigende håndværkerpriser gør, at de forventede udgifter til de nye stationer på kun syv måneder er steget voldsomt – fra 130 mio. kr. til 185 mio. kr. 

Fra 1. februar 2024 skal Region Sjælland selv drive 16 ambulancestationer. I de fleste tilfælde er der tale om, at regionen skal drive ambulancestationer i byer, hvor ambulancerne i dag rykker ud fra Falcks stationer, men i enkelte tilfælde etableres der stationer i byer, som i dag ikke har en ambulancestation.

I Greve, Maribo, Nakskov, Nykøbing F, Præstø, Sakskøbing og Store Heddinge lejer Region Sjælland sig ind på de eksisterende Falck-stationer. I Hårlev lejer man garage og grund af Falck, men bygger selv en pavillon til mandskabsfaciliteter. I Hvalsø er der ikke en afklaring, men regionen er i dialog med Lejre Kommune om at finde egnede lokaler, som regionen kan leje.

Prisen er steget voldsomt på syv måneder

I syv andre byer vil Region Sjælland selv bygge helt nye ambulancestationer. Det budget, som regionsrådet behandlede så sent som i marts 2023, var på i alt 130 mio. kr. Nu ønsker embedsmændene imidlertid, at politikerne bevilger yderligere 55 mio. kr. Det sker under henvisning til stigende renter, stigende råvarepriser og stigende håndværkerpriser.

Byggerierne finansieres gennem leasing, og regionen oplyser, at de ekstra udgifter fortsat kan afholdes indenfor den ramme, som var fastsat i regionens eget tilbud på ambulancekørslen. Reglerne på området gør dog, at regionen derudover skal tage 185 mio. kr. fra regionskassen og deponere dem, således at man ikke ved at anvende leasing kan omgå grænserne for, hvor meget regionen må investere pr. år.

De syv nybyggerier er:

  • Køge (49 mio. kr.). Stationen ventes klar primo 2025, og der lejes andre lokaler indtil da.
  • Ringsted (36 mio. kr.). Stationen ventes klar i januar 2024.
  • Vordingborg (27 mio. kr.). Stationen ventes klar i marts 2024. Korttidslejemål hos Vordingborg Kommune indtil da.
  • Stege (18 mio. kr.). Stationen ventes klar i januar 2024.
  • Faxe (18 mio. kr.). Stationen ventes klar i marts 2024. Korttidslejemål hos Falck indtil da.
  • Haslev (19 mio. kr.). Stationen ventes klar i april 2024. Korttidslejemål hos Falck indtil da.
  • Nr. Alslev (18 mio. kr.). Stationen ventes klar i april 2024. Korttidslejemål hos Falck indtil da.

Annonce