Beredskabschef: Nu standser vi helt inden vi kører over for rødt

En brandmand fra Fredericia har ved Vestre Landsret fået stadfæstet en dom på 20 dagbøder á 500 kr. for at have forårsaget en 67-årig kvindes død ved en ulykke under en brandudrykning. Dommen har fået brandvæsenet i Fredericia til at ændre procedure, således at man nu standser brandkøretøjerne helt ned, inden der køres over for rødt.

Brandmanden var fører af en autosprøjte fra Fredericia Brandvæsen, som i januar 2014 under udrykning ramte en personbil. En 67-årig kvinde, der var passager i bilen, mistede livet ved ulykken.

Ulykken skete i et kryds, hvor brandmanden havde sat hastigheden ned, inden han med udrykning kørte over for rødt. Men Retten i Kolding nåede frem til, at hastigheden ikke var sænket tilstrækkeligt, og derfor blev brandmanden idømt dagbøderne, en betinget frakendelse af førerretten i tre år samt betaling af sagens omkostninger. Den dom er nu blevet stadfæstet af landsretten.

Det følger af udrykningsbekendtgørelsen, at “ved fremkørsel i lysreguleret kryds mod rødt eller gult lys skal føreren endvidere nedsætte hastigheden så meget, at der straks kan standses for tværgående færdsel”. Og efter dommen har Fredericia Brandvæsen ændret procedure i forbindelse med udrykningskørsel.

”Indad her i huset får dommen den konsekvens, at brandfolk skal tænke sig utroligt godt om nu, og at vi ikke mere vil køre med udrykning over for rødt uden først at være standset helt ned”, siger beredskabschef Kaj Petersen til Fredericia Dagblad. Han erkender, at det kan koste værdifulde sekunder: ”Ja. Men det må være konklusionen på landsrettens dom, at vi skal holde helt stille. Selvom vi ikke mener, vi har kørt for stærkt, så mener retten det”.

Annonce