Brandvæsen overtager formentlig dykkertjeneste på Bornholm

Arkivfoto

Det bliver formentlig Bornholms Brandvæsen, som fremover skal stå for driften af det akutte dykkerberedskab på Bornholm. I dag varetages opgaven af Falck – uden at Falck modtager betaling for at opretholde beredskabet. Fremover vil Falck imidlertid have 314.000 kr. om året for beredskabet, og det ønsker Bornholms Regionskommune ikke at betale. I stedet vil regionskommunen opbygge sit eget beredskab, som delvist skal finansieres ved at opsige bådaftalen med Falck.

Hidtil er Falcks dykkertjeneste blevet finansieret af civile entrepriseopgaver, hvor regionskommunen således i praksis har fået et gratis beredskab. Et kraftigt fald i de civile opgaver har imidlertid fået Falck til at meddele regionskommune, at man fremover ønsker en betaling på 314.000 kr. om året – men at man så til gengæld også kan garantere 5-minutters beredskab med professionelle dykkere døgnet rundt. Den tilbud blev accepteret af teknik- og miljøudvalget i december, men i januar blev beslutningen underkendt af økonomiudvalget, der meddelte, at der ikke kunne opnås en tillægsbevilling til dykkerberedskabet.

Efterfølgende har Bornholms Regionskommune undersøgt alternative muligheder. Rønne Havn har tilbudt et beredskab til 40.000 kr. om året, men det giver kun mulighed for, at havnen kan kontaktes i dagtimerne, hvis der opstår behov for dykkerassistance. Havnen kan ikke garantere udrykning, hvis dykkerne er optagede af andre opgaver, ligesom havnen hverken råder over udrykningskøretøj eller båd. En fornyet forhandling med Falck har resulteret i et noget forbedret tilbud, hvor der i 2007 betales halv pris og hvor Falck ikke inisterer på, at bådberedskabet og dykkerberedskabet skal kædes sammen. Kommunen vil således kunne opsige aftalen om bådberedskabet, som der længe har været ønske om. Dog ønsker Falck kun en kontrakt med en varighed på mindst fem år, fordi der skal foretages investeringer i dykkertjenesten.

Teknik- og miljøudvalget har imidlertid valgt en løsning, der indebærer, at der opbygges et dykkerberedskab i Bornholms Brandvæsens regi. Brandvæsenet råder i forvejen over en redningsbåd, som mandskabet er uddannet til at bruge. Derimod har man ikke det nødvendige antal dykkere og linieholdere til, at der kan opretholdes en egentlig vagtordning. Brandvæsenet skal derfor uddanne ca. fire mand, og uddannelsen, tabt arbejdsfortjeneste samt anskaffelse af udstyr ventes at koste ca. 380.000 kr. Derefter vil driften af dykkerberedskabet koste ca. 150.000 kr. om året. En opsigelse af den nuværende bådaftale med Falck vil dog resultere i en besparelse på 123.000 kr. om året.

I første omgang vil Bornholms Regionskommune indgå en aftale med Rønne Havn om assistance i opbygningsfasen, således at øen ikke står uden dykkerberedskab. Aftalen med Falck udløb nemlig ved årsskiftet. Dykkerberedskabet i Bornholms Brandvæsen skal så opbygges gradvist i takt med, at der bliver penge til det, men det vil i sidste ende være op til politikerne, om der kan opbygges et beredskab med samme beredskabsniveau som det hidtidige Falck-beredskab.

Annonce