Københavnske brandfolk skal rykke ud til hjertestop

Tiden er altafgørende, når en person falder om med hjertestop. Københavns Brandvæsen og Region Hovedstaden har derfor indgået en aftale om at sende et brandkøretøj som First Responder, hvis brandkøretøjet er nærmest på patienten. Brandfolkene skal give livreddende førstehjælp, indtil ambulance og akutlæge når frem.

Ved et hjertestop er de første minutter livsvigtige. I dag er der 10 %, som overlever et hjertestop uden for hospital i Danmark, og det er derfor afgørende, at hjælpen er hurtigt fremme. Det skal den nye aftale mellem Region Hovedstaden og Københavns Brandvæsen være med til at sikre. Med syv brandstationer i hovedstaden vil brandfolkene nemlig i nogle tilfælde være tættere på end nærmeste ambulance, når en person falder om med hjertestop.

”Hurtig, professionel hjælp er altafgørende, hvis nogen får et hjertestop. Ganske få minutter kan betyde forskellen på liv og død. Derfor er jeg meget glad for, at Københavns Brandvæsen nu indgår et samarbejde med Region Hovedstaden om at være en del af akutberedskabet ved hjertestop i København”, siger Københavns overborgmester, Frank Jensen.

Brandfolkene er i forvejen uddannet i livreddende førstehjælp, og alle brandkøretøjer er udstyret med en hjertestarter. Alle 1-1-2 opkald om hjertestop modtages på Region Hovedstadens AMK-vagtcentral, som altså nu også får mulighed for at sende et brandkøretøj som First Responder.

”Vi har meget korte responstider og rigtig gode resultater inden for hjertestopbehandling. Samarbejdet med Københavns Kommune betyder, at vi kan forsøge at gøre det endnu bedre”, siger direktør for Region Hovedstadens Akutberedskab Freddy Lippert.

Brandfolkene kan ud over at yde den første livreddende hjælp ved hjertestop også støtte op om ambulancemandskabets indsats ved ulykker med flere tilskadekomne.

Annonce