Halvdelen af medarbejderne på Falck-værksted ramt af kræft

Syv af de 14 nuværende og tidligere ansatte på Falcks centralværksted i Aalborg har fået kræft. Der er ikke noget, som tyder på, at det er arbejdsforholdene på værkstedet, som er skyld i den nordjyske kræft-epidemi. Men seks af de ansatte har også været deltidsbrandfolk – og de mener, at det er årsagen til de mange kræfttilfælde. Værkstedets tillidsmand kritiserer Falcks ledelse for berøringsangst.

“Det er påfaldende, at så mange er blevet syge på så lille en arbejdsplads”, siger Oluf Dalby, der er tillidsmand på værkstedet, til Avisen.dk. Han fik selv konstateret celleforandringer på stemmelæberne for to-tre år siden og er blevet opereret seks gange. Hans kollega, mekaniker Ernst Florin, lider af både prostatakræft og hudkræft. Han har fået fjernet to gange fem centimeter hud på brystet og har fået 36-37 strålebehandlinger for kræften i blærehalskirtlen.

Værkstedet i Aalborg servicerer nordjyske brandkøretøjer, men mange af de ansatte er også deltidsbrandfolk. “Jeg havde faktisk ikke tænkt på, at det var farligt, når vi bevægede os rundt i røgen. Vores åndedræt var jo beskyttet”, forklarer Oluf Dalby.

Både Oluf Dalby og Ernst Florin retter kritik mod deres arbejdsgiver: “Vi er harme på Falck. Falck har ikke taget kræftrisikoen alvorligt. Vi har ikke fået en pind at vide om overdødelighed blandt brandmænd, selvom Falck har kendt til fænomenet”, siger Ernst Florin, der understreger, at brandfolkene ikke fortæller om deres sag for at skade Falck. ”Vi gør det jo for at få en løsning. Det kan sgu ikke være rigtigt, at vi skal være syge allesammen”, siger han til Avisen.dk.

Heller ikke tillidsmanden er imponeret af Falcks indsats. “Det er for ringe. Det er som om, at der er berøringsangst, fordi det er en sygdom, du kan dø af,” siger Oluf Dalby.

Regionsdirektør Diana Sørensen fra Falck mener derimod, at Falck har gjort meget for at løse problemet. “Det er korrekt, at flere ansatte på værkstedet over en længere periode har fået konstateret forskellige kræftformer. Dette tager vi meget seriøst. Jeg er naturligvis ked af at høre, at medarbejderne har følt berøringsangst hos ledelsen. Arbejdsmiljø og medarbejdersikkerhed har og har altid haft stort fokus i Falck”, siger regionsdirektøren til Avisen.dk.

Annonce