Brandvæsen

RøgalarmPatruljen har besøgt 1.800 hjem

Omkring 300.000 danskere har haft brand i eget hjem inden for de seneste fem år, og alene i 2017 omkom 61 personer som følge af en brand. En røgalarm kan ikke forhindre en brand, men den kan være forskellen på liv og død. Derfor tager RøgalarmPatruljen på besøg i private hjem for at tjekke røgalarmer, og i år er det blevet til 1.800 besøg.

Brandvæsen

Frivillige fra ny røgalarmtjeneste skal opsætte røgalarmer hos ældre og sårbare

Hos Nordsjællands Brandvæsen ligger der en stor kasse med 400 røgalarmer, som Beredskabsstyrelsen og TrygFonden har doneret til beredskabet. Det næste år skal frivillige kræfter i beredskabets område hjælpe med at sætte røgalarmerne op og samtidig skabe et digitalt overblik over, hvilke områder der er dækket ind, og hvor der er behov for yderligere indsats.

Brandvæsen

Vil gøre røgalarmer lovpligtige

I Danmark omkommer omkring 80 mennesker hvert år på grund af brand. Sådan har det været i årtier, og tallet ser ikke ud til at være på vej ned. Derfor vil beredskabschefernes organisation, Danske Beredskaber, nu gøre røgalarmer lovpligtige. Konkret vil organisationen forpligte udlejere til at opsætte røgalarmen, mens det for private boligejere kan være et vilkår for at tegne en forsikring.

Brandvæsen

Udsteder påbud efter test af røgalarmer

Et flertal af testede røgalarmer lever ikke op til de gældende standarder og kvalitetskrav. Det viser en undersøgelse foretaget af Energistyrelsen i samarbejde med svenske og norske myndigheder. Energistyrelsen udsteder nu påbud om at bringe det ulovlige forhold i orden, hvilket rammer syv fejlbehæftede røgalarmer på det danske marked.

Brandvæsen

Kampagne skal øge antallet af røgalarmer

Energistyrelsen gennemfører i de kommende uger i samarbejde med Beredskabsstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen en informationsindsats vedrørende røgalarmer. Målet er at øge antallet af røgalarmer i danske hjem og dermed mindske risikoen for alvorlige skader som følge af brand og røgforgiftning.

Brandvæsen

Pandekager kostede 80-årig 3.700 kr.

Det endte med at blive nogle meget dyre pandekager, som en 80-årig mand lavede i sin ældrebolig ved Fårevejle Plejecenter den 3. juni i år. Madlavningen gav nemlig så meget mados, at lejlighedens brandalarm blev aktiveret. Og nu har VAB, Vestsjællands Almene Boligselskab, sendt regningen for den overflødige brandudrykning videre til den gamle mand. 3.700 kroner lyder regningen på.

Brandvæsen

Børn overhører røgalarmer – mors stemme er mere effektiv

Mange børn op til 16 år sover videre, når røgalarmen går i gang. Det er dokumenteret i udenlandske videnskabelige afhandlinger, og det har fået de amerikanske sikkerhedsmyndigheder til at gøre opmærksom på fænomenet. Børnene registrerer lydene, men sorterer dem fra som irrelevante, og vågner derfor ikke. En anden undersøgelse tyder dog på, at der er en forholdvis simpel løsning: En optagelse af børnenes mors stemme er nemlig langt mere effektiv end røgalarmernes traditionelle alarmsignal.