Akutlægehelikopter angrebet med laserlys under landing

Søndag aften blev en akutlægehelikopter angrebet med laserlys under landingen ved Skejby Sygehus. Angrebet var så kraftigt, at piloten var blændet i adskillige sekunder, netop som helikopteren med en alvorligt syg patient ombord lagde an til landing. Hvis politiet finder angriberen, står han til en fængselsstraf. 

”Jeg synes, at det er uhørt, at man udsætter andre for livsfare”, siger Poul Lenler, der er lægelig leder af akuthelikopteren, til TV2/Østjylland.

”Hvis du lyser ind i mine øjne, og mine briller ikke stopper lyset, men at det rammer ved siden af og ind i mine øjne, så kan det blænde mig, og hvis laseren er kraftig nok, så kan det gøre mig blind”, fortæller Jens Vilman, der er flychef i Nordic Air Ambulance, som driver akutlægehelikoptren i Karup. Han var ikke selv pilot i den helikopter, der søndag blev ramt af et laserangreb, men han har selv oplevet det tidligere. ”I det øjeblik det står på, der bliver man så forstyrret, at man ikke kan fortsætte det, som man er i gang med”, siger Jens Vilman.

Og et laserangreb mod ambulancehelikopteren kan have fatale konsekvenser på flere måder. Ambulancen kan i værste fald styrte ned eller blive forsinket med en patient, som har akut brug for behandling. ”Det forsinker processen, og dem vi flyver med er ofte tidskritiske patienter, specielt når vi skal til Skejby”, siger Poul Lenler til TV2/Østjylland.

Hos Østjyllands Politi har man modtaget en anmeldelse af laserangrebet. ”Vi tager det meget alvorligt. Det, der er afgørende for os, er, at man kan beskrive, at der har været en konkret faresituation”, siger politikommissær Vagn Martinussen fra Østjyllands Politi. Man ved, at laserangrebet kom fra en boligblok i Kantorvænget ved Skejby i Aarhus, men det er svært for politiet at komme det nærmere.

Ifølge trafikstyrelsen er der mere end 100 episoder årligt, hvor der er laserangreb mod flyvere eller helikoptere i Danmark. Politiet har tidligere haft succes med at finde frem til gerningsmanden bag et lignende angreb med laser. Det var i Roskilde, hvor en person blev idømt 14 dages betinget fængsel.

Annonce