Corona-virus: Ambulancereddere er bange for smitte efter inddragelse af masker

For at spare på beholdningen af masker har ambulanceredderne hos Ambulance Syd fået inddraget maskerne i deres ambulancer. Redderne frygter, at de nu risikerer at blive smittet med COVID-19. Region Syddanmarks præhospitale chef mener, at redderne må gøre op med sig selv, om patienten skal dø, eller om redderne vil risikere noget, der for dem vil minde om influenza.

Ifølge Fyens Stiftstidende har Region Syddanmark valgt at fjerne de såkaldte FFP3-masker, som beskytter mod virus og bakterier, fra Ambulance Syds ambulancer. Det er sket for at sikre, at der er flere masker til rådighed på sygehusene. I stedet vil redderne være iført kirurgiske mundbind, når de skal hjælpe patienter med vejrtrækningsproblemer.

Der er imidlertid tale om masker, som redderne gerne ville bruge til beskytte sig i forhold til patienter, der kan være smittet med corona-virus. Derfor skaber fjernelsen af maskerne både frygt og vrede hos ambulanceredderne.

”Redderne er selvfølgelig bange for at blive smittet. Vi vil bare gerne gøre som statsministeren siger og passe på os selv, så vi kan passe på dem, der ikke kan tåle corona. Det er vores sikkerhed ude i fronten, der pilles ved. Det virker uforståeligt, for vi er nogle af dem, der er tættest på patienterne”, siger Fritz Kjær, der er fællestillidsrepræsentant i Ambulance Syd, til Fyens Stiftstidende.

Redderne brugte for mange masker

Redderne er dog ikke blevet mere udsat for smitte, end de var, før maskerne blev fjernet fra ambulancerne, mener Region Syddanmarks præhospitale chef, Gitte Jørgensen. Hun fortæller, at maskerne blev fjernet fra ambulancerne, da alt for mange reddere brugte dem, når der ikke var brug for det.

”Vi har sendt beskeder og sagt igennem flere uger, at de skal bruge dem på de rigtige tidspunkter. De bliver ved med at bruge på forkerte tidspunkter, og maskerne forsvinder fra vores depoter”, siger Gitte Jørgensen til Fyens Stiftstidende.

Gitte Jørgensen erkender, at det kan være alvorligt for patienterne, hvis redderne må stoppe akut behandling i ambulancen. ”I det tilfælde må redderne gøre op med sig selv, om patienten skal dø, eller han risikerer noget, der for dem vil minde om influenza”, siger Gitte Jørgensen til Fyens Stiftstidende.

Udover kirurgiske mundbind har redderne beskyttelsesbriller på, når de skal hjælpe folk med vejrtrækningsproblemer. Statens Seruminstitut vurderer, at det er tilstrækkeligt til at ambulanceredderne kan beskytte sig mod corona-smitte.

Annonce