Defekt redningshelikopter blokerede landingsplads i tre dage

Helikopterlandingspladsen på taget af Rigshospitalet var i denne uge blokeret i tre dage, efter at en af Flyvevåbnets redningshelikoptere var blevet ramt af en defekt, som medførte, at den ikke kunne lette fra landingspladsen. Flere hold teknikere arbejdede for at finde frem til fejlen, men først fredag middag kunne helikopteren atter lette.

Redningshelikoptere af typen EH101 Merlin blev onsdag ramt af en defekt, efter at den var landet på Rigshospitalets helikopterlandingsplads. Flere hold teknikere fra Flyvevåbnet arbejdede i de følgende dage hårdt og koncentreret for at finde frem til fejlen, så helikopteren igen kunne komme i luften, men først fredag middag kunne helikopteren lette. Den returnerede herefter til Flyvestation Karup, hvor den bliver gennemgået yderligere af flymekanikere og andre teknikere.

Når landingspladsen på Rigshospitalet er ude af drift, kan redningshelikoptere i stedet lande i Fælledparken – som det også skete, inden landingspladsen blev taget i brug. Det kræver dog, at en enhed fra politiet, Københavns Brandvæsen eller Hjemmeværnet spærrer et område i en radius på 100 meter af. Det sker af hensyn til sikkerheden for dem, der måtte befinde sig i området. En EH101-helikoptere danner nemlig et stort lufttryk (i fagsproget kaldet “down force”), og under landing er der risiko for at blive ramt af flyvende genstande, der kan blive hvirvlet op, hvis man står for tæt på. For at undgå at dette sker, foreskriver reglerne, at området spærres af.

I denne uge valgte man dog også at lade helikoptere lande på Svanemøllen Kaserne, hvorfra patienterne i ambulance blev transporteret til Rigshospitalet.

Annonce