Intern strid hos reddere efter valg af ny formand

Reddernes Landsklub, der omfatter de 3F-organiserede reddere, er havnet i en alvorlig intern strid, efter at landsklubben i juni valgte ny formand. Formandsvalget har nemlig resulteret i, at 280 københavnske reddere har meldt sig ud af Reddernes Landsklub – tilsyneladende fordi de mener, at landsklubben nu ikke længere vil repræsentere alle faggrupper blandt redderne.

Reddernes Landsklub (RL) valgte den 14. juni 2022 ambulancebehandler Stefan Fyhn som ny formand. Men valgte skete ikke med fuld opbakning i landsklubbens bestyrelse, og blandt de københavnske reddere har der været massiv utilfredshed med formandsvalget.

Ifølge Reddernes Landsklub skyldes utilfredsheden, at Stefan Fyhn er ambulancebehandler. Der har ellers været en vis tradition for, at formanden er assistanceredder, og nu frygter de københavnske reddere, at de andre faggrupper blandt redderne ikke længere vil være repræsenteret af landsklubben.

Konsekvensen har været, at 280 reddere fra Falck-stationerne i Hvidovre, Kastrup, Lyngby, Tårnby, Gladsaxe, Gentofte, Tomsgården, Ballerup, Frederiksberg samt Falck Teknik Øst nu har meldt sig ud af Reddernes Landsklub.

Beskyldning om urent trav

Ifølge en udmelding fra Reddernes Landsklub er der imidlertid tale om urent trav. Ifølge landsklubben er det således bestyrelsen i den faglige klub for de storkøbenhavnske reddere – Reddernes Faglige Klub København – der besluttede sig for udmeldingen. Bestyrelsen ønskede ifølge Reddernes Landsklub i første omgang en kollektiv udmeldelse for deres 288 medlemmer. Men selv om det er tillidsmanden, der rent praktisk skal gennemføre udmeldinger, kan udmelding kun ske individuelt. Derfor blev den kollektive udmelding afvist, men i den følgende tid indløb 280 udmeldinger. Og ifølge Reddernes Landsklub er der i hvert fald nogle eksempler på, at udmeldingen er sket, uden at medlemmerne selv har udtrykt ønske herom.

”Det ser vi naturligvis på med stor alvor, men også en enorm skuffelse. Samtidig kan vi konstatere, at udmeldingerne er sket på baggrund af, at RL ikke længere skulle ønske at repræsenterer alle faggrupper i Falck, da der nu er valgt en ambulancebehandler som formand. Vi har kontaktet en række af vores udmeldte medlemmer, og det er tydeligt for os, at de ikke er blevet spurgt herom og samtidig i den grad er blevet misinformeret. RL er for alle faggrupper, og vi skal og vil repræsentere alle ansatte på redder-overenskomsterne mellem DE/Falck og 3F”, skriver Reddernes Landsklub i en udmelding – og fortsætter:

”Vi har planlagt en række initiativer til efteråret, som skal sikre at vi i endnu højere grad end tidligere kommer til at sikre indflydelse fra de forskellige arbejdsområder ind i bestyrelsen. Dette arbejde kommer til at foregå i løbet af efteråret hvor vi samtidig arbejder dedikeret frem mod overenskomstforhandlingerne i 2023”.

Formand: Behov for en styrket og samlet landsklub

Den nye formand, Stefan Fyhn, understreger, at Reddernes Landsklub skal omfatte alle reddergrupper:

”Jeg er oprigtig ærgerlig og ked af hele denne situation. Vi har med et formandsvalg truffet en beslutning om den fremtidige retning for Reddernes Landsklub. Jeg anerkender at det ikke var en enig bestyrelse, der pegede på mig som formand, men dertil så at udmelde medlemmerne i et område, det er helt uhørt og absolut ikke en måde, jeg ønsker vi skal skabe sammenhold på her i 2022. Jeg tror på at vi har behov for en styrket og samlet landsklub – og det ændrer det her ikke på. Dog er jeg bekymret for, at så mange medlemmer bliver udmeldt uden deres vidende. Det må og skal vi have rettet op på. Derfor er det også min forhåbning at vi kan vinde nogle af de udmeldte medlemmer tilbage”, siger Stefan Fyhn – og fortsætter:

”Jeg og vi ønsker på ingen måde en konflikt internt mellem reddere i Københavnsområdet og resten af landet. Også derfor har jeg anmodet om et møde med tillidsrepræsentanterne i København, hvilket jeg dog desværre ikke har fået nogen respons på. Når vi nu går ud og fortæller åbent om dette forløb, så er det fordi vi har behov for at fortælle vores version. Dette skal også ses i sammenhæng med de forestående overenskomstforhandlinger i 2023. Den her uro har ingen brug for nu. Vi ønsker at være en landsklub for alle reddergrupper i Falck. Det har vi været hidtil – og vil være det i endnu højere grad fremover”.

Annonce