Minister skal i samråd om 112-problemer

Foto: Rigspolitiet

Efter indførelsen af sundhedsfaglig visitation af 112-opkaldene må alarmoperatøren på politiets alarmcentral ikke lytte med på 112-opkald, når først opkaldene er viderestillet til regionernes AMK-vagtcentraler. Det er et problem for politiet, fordi politifolkene dermed ikke længere kan foretage en vurdering af, om der reelt er tale om en voldssag, hvor politiet skal rykke ud. For snart et år siden lovede sundhedsministeren, at der snart ville komme en løsning, men der er ikke sket noget, og derfor skal ministeren nu i samråd i Folketinget.

I dag skal alle 112-opkald om sygdom og tilskadekomst viderestilles til regionernes AMK-vagtcentraler, men reglerne om sundhedspersonalets tavshedspligt gør, at alarmoperatøren på politiets alarmcentral ikke må lytte med på opkaldet, når først det er viderestillet.

Ifølge politiet giver det problemer, f.eks. hvis en mand ringer 112 og fortæller, at hans kone er faldet og har slået sig. Her vil politiets alarmcentral skulle viderestille opkaldet til regionens AMK-vagtcentral, og når opkaldet er viderestillet, må politiet ikke lytte med. Dermed er politiet afskåret fra at få eventuelle indikationer på, at det i virkeligheden er manden selv, der har overfaldet sin kone.

I februar meddelte Pia Olsen Dyhr (SF), som var fungerende sundhedsminister, at Sundhedsministeriet og Justitsministeriet i den nærmeste fremtid ville finde frem til en løsning på problemet. Men 10 måneder senere har regeringen ikke præsenteret nogen løsning, og det får nu Venstre til at kalde sundhedsminister Astrid Krag (SF) i samråd i Folketinget. På samrådet skal ministeren redegøre for, ”hvorfor regeringen endnu ikke er kommet med en løsning på problemerne med politiets adgang til oplysninger i forbindelse med 112-opkald, hvor samtalerne stilles videre til sundhedsfagligt personale på alarmcentralerne”.

Der er endnu ikke fastlagt en dato for samrådet.

Annonce