Region: Hjemtagning er ikke et ønskescenarie

Der er stigende tvivl om, hvorvidt BIOS kan være klar til at bemande de syddanske ambulancer den 1. september 2015, og det kan i yderste konsekvens føre til, at Region Syddanmark må hjemtage ambulancekørslen. Men formanden for regionens præhospitale udvalg, Thyge Nielsen (V), understreger, at man fortsat gerne vil have opgaven udliciteret – og at en hjemtagning ikke er et ønskescenarie.

Ambulanceredderne på en række af Falck-stationerne i Region Syddanmark har den seneste tid meddelt, at manglende og modstridende oplysninger fra BIOS har fået dem til at miste tilliden til det hollandske selskab. I stedet vælger mange reddere at flytte til andre dele af Falck eller helt forlade faget. I Kerteminde har halvdelen af ambulanceredderne f.eks. fået job hos Falck i Region Sjælland, og det samme gælder to af de seks reddere i Bogense, hvor resten ønsker at overgå til at udføre ikke-akutte assistanceopgaver i Falck.

Senest den 1. juni 2015 skal BIOS kunne dokumentere, at selskabet har aftaler med det nødvendige antal reddere. Sker det ikke, kan Region Syddanmark imidlertid ikke nå at sende opgaven i et nyt udbud, inden den nuværende kontrakt med Falck udløber den 1. september 2015.

I yderste konsekvens kan regionen blive tvunget til at hjemtage ambulancekørslen, men oprettelsen af en helt ny ambulancetjeneste i regionens eget regi vil både blive dyr og tage tid – og regionen, der i øjeblikket er stærkt upopulær hos redderne, risikerer at stå med præcis samme rekrutteringsproblem som BIOS. Og en hjemtagning er da heller ikke målet, understreger Thyge Nielsen (V), der er formand for regionens præhospitale udvalg:

”Det er bestemt ikke et ønskescenarie. Vi vil gerne have opgaven udliciteret. Det har aldrig været regionen selv, der har stået for ambulancedriften, så det vil være helt forkert”, siger Thyge Nielsen til P4 Syd. Han tilføjer, at han fortsat er sikker på, at BIOS er i stand til at løfte opgaven.

Annonce