Region vil opgive ambitiøs plan om at uddanne flere ambulanceredderelever

Danmark mangler desperat ambulancereddere, og derfor besluttede Region Midtjylland sidste år, at man fremover ville uddanne langt flere ambulanceredderelever. Men den ambitiøse plan ser nu ud til at blive opgivet. Årsagen er især, at de andre regioner har afvist at øge antallet af elever – og derfor frygter Region Midtjylland, at de reelt bare vil komme til at uddanne elever til de andre regioner.

Da Region Midtjylland sidste år gennemførte et udbud af ambulancetjenesten, så besluttede regionen, at en del af den besparelse, som blev opnået ved udbuddet, skulle anvendes til at øge antallet af ambulanceredderelever. Konkret ville regionen gå fra et optag, som udgjorde 5 pct.  af regionens ambulancereddere, til 7 pct.

Men siden da har det vist sig, at Region Midtjylland står ret alene med ønsket om at uddanne flere redderelever. Ifølge regionen vil flere af de øvrige regioner således fastholde den elevandel på 4 pct., som regionerne blev enige om, da de i 2019 lavede en fælles plan for at styrke konkurrencen på ambulanceområdet.

Dermed frygter Region Midtjylland, at regionens forøgelse af elevandelen reelt bare vil føre til, at Region Midtjylland bruger millioner på at uddanne elever, som ender med at blive ambulancereddere i andre regioner.

Behov for færre reddere – hvis aktivitetsniveauet ikke stiger

Samtidig har Region Midtjylland haft en fornyet dialog med Falck, som oprindeligt anbefalede den øgede elevandel.

Dialogen har vist, at anbefalingen på 7 pct. redderelever var baseret på en forventning om, at aktivitetsniveauet i ambulancetjenesten stiger – hvilket da også har været tilfældet de seneste mange år. Men hvis antallet af ambulancer fastholdes på det nuværende niveau, så vurderer Region Midtjylland og Falck i fællesskab, at en elevandel på 5 pct. er nok. Og derfor lægger regionen nu op til at droppe planen om flere redderelever.

Annonce