Danske redningshelikoptere varetager det norske beredskab under eftersøgning

Arkivfoto: Rudi Hansen

Danske redningshelikoptere støtter stadig eftersøgningen af det norske C-130 Hercules fly, som er forsvundet under øvelsen Cold Response. De to danske helikoptere har i dag fået en ny opgave, hvor de varetager det norske Search And Rescue-beredskab, mens Norges egne helikoptere deltager i eftersøgningen. De norske redningshelikoptere har nemlig et bedre kendskab til området og en større erfaring med SAR-opgaver i sne- og bjergrige omgivelser.

Flyvertaktisk Kommando oplyser, at de to danske EH101 Merlin redningshelikoptere fra klokken 10 i dag varetager det norske SAR-beredskab i området fra Bodø til Banak i Nordnorge. Opgaven svarer til det beredskab, helikopterne normalt indgår i hjemme i Danmark, hvor der er SAR-beredskab i Aalborg, Skrydstrup og Roskilde.

Den danske indsats i forbindelse med eftersøgningen af Hercules-flyet blev sat i gang omkring kl. 16 torsdag. Her fik det danske bidrag besked fra en dansker i øvelsesledelsen om, at man havde mistet kontakten til den norske Hercules. Herefter gik en lille gruppe i gang med at klargøre helikopterne til eftersøgningen af den norske Hercules ved at finde de nødvendige radiofrekvenser, vejrrapporter, kort og lignende.

Efterhånden kom der flere og flere opkald fra øvelsesledelsen om situationen, og alle i det danske bidrag til øvelsen blev involveret i planlægningen af redningsaktionen. Undervejs tilbød det tyske bidrag til øvelsen, at deres paramediciner kunne flyve med i de danske EH101 Merlin. Danskerne og tyskerne havde nemlig trænet sammen tidligere på øvelsen, oplyser Flyvertaktisk Kommando.

Inden de danske EH101 helikoptere gik i luften, mødtes de danske piloter med en pilot, der havde fløjet i samme område som den norske Hercules. På den måde fik de et indblik i vejret i området. Samtidig blev der fundet forplejning til besætningerne.

Kl. 17:40 lettede de to danske helikoptere for at deltage i eftersøgningsarbejdet. Efter cirka 2,5 time i luften, hvor meget blev brugt på eftersøgning, landede de danske helikoptere i Kiruna i Sverige. Vejret var meget hårdt, og det gjorde det svært at flyve i området. Derfor blev det besluttet, at de danske helikoptere fløj hjem til Evenes, mens eftersøgningen fortsatte. Helikopterne var fremme omkring klokken 1, hvor besætningen fik mad og blev debreifet. Der sad dog folk oppe hele natten og passede telefoner, i tilfælde af at der igen blev behov for de danske helikoptere.

Følg live-dækning af eftersøgningen her

 

Annonce