Status efter fire måneder: 466 hjerteløbere var fremme før ambulancen

Region Syddanmark blev den 1. maj 2020 en del af Hjerteløber-ordningen. I de fire efterfølgende måneder har mere end 13.000 syddanskere tilmeldt sig ordningen, og en opgørelse viser, at 466 hjerteløbere er nået frem før ambulancen. I alt har der været 300 alarmer, og der rykkede hjerteløbere ud ved 245 af alarmerne.

Region Syddanmark har udarbejdet en evaluering af de første fire måneder, hvor regionen har været en del af TrygFondens Hjerteløber-ordning.

I alt 300 gange har AMK-vagtcentralen i Odense i løbet af de fire måneder alarmeret hjerteløbere, der befandt sig i nærheden af en person, der havde fået hjertestop. I 245 af tilfældene blev alarmen accepteret af en eller flere personer. I alt har flere end 1.000 hjerteløbere accepteret en alarm.

”Jeg er fuld af respekt for alle de hjerteløbere, der hidtil har tilmeldt sig ordningen i Region Syddanmark. Evalueringen viser, at der i ordningens første fire måneder er 466 hjerteløbere, der angiver, at de var fremme før ambulancen. Det er rigtig flot, for det viser, at de kommer hurtigt frem og har været med til at forbedre overlevelsesmulighederne for en person med hjertestop. Og ikke mindst mulighederne for at overleve uden mén. Det er helt forrygende. Det er den hurtige hjælp, der virker. Det ved vi”, siger Mads Skau (V), der er formand for regionens præhospitaludvalg.

Plads til forbedring

Mads Skau påpeger dog også, at der er også plads til forbedring, når der kun møder hjerteløbere i 245 af 300 tilfælde.

”Det er 82 pct. af tilfældene. Det er en god begyndelse og tallet vil stige, efterhånden som der bliver flere hjerteløbere, og hjerteløberne bliver mere erfarne med at rykke ud”, siger han.

I de fire måneder mødte der i gennemsnit fire hjerteløbere pr. udkald. Det tal er Mads Skau godt tilfreds med:

”Det er rigtig flot. En af de gode ting ved hjerteløber-ordningen er, at der er mange, der bliver alarmeret. Fordelen ved at der sendes flere afsted, er, at der alt andet lige kommer flere hurtigt frem. Det kan vi også se på tallet med de 466, der har været fremme før ambulancen. Det er et rigtig flot antal”.

Annonce